BiH

Protest roditelja zbog kašnjenja izgradnje nove školske zgrade u Zenici

23/02/2018

Roditelji učenika okupljeni u Vijeće roditelja OŠ “Hasan Kikić” u Tetovu kod Zenice održali mirni protest u cilju rješavanja problema izgradnje nove školske zgrade, nakon što se u ovoj školi u aprilu 2016. godine u jednoj od učionica obrušio strop, a stradanje djece i uposlenika škole izbjegnuti su zahvaljujući proljetnom raspustu, javlja Anadolu Agency (AA).

Enver Karahmet, predsjednik Vijeća roditelja OŠ “Hasan Kikić”, rekao je kako su protesti izraz nezadovoljstva roditelja radi predugog čekanja na izgradnju nove školske zgrade.

“Godinu i po dana djeca se nalaze u neuslovnim učionicama, rokovi su svi prolongirani, tako da nam obećavaju, a do sada se ništa nije ispunilo. Na posljednjem sastanku obećano je da će krajem marta biti završen projekat, da će izvođač krenuti sa radovima tada. Ako ne bude ništa od toga, morat ćemo primijeniti radikalnije mjere, poput obustave nastave. Iz ministarstva nam obećavaju, ali više im ne vjerujemo. Bilo je obrušavanja stropova, većina škole je zatvorena odlukom građevinske inspekcije, a napravljene su privremene učionice male kvadrature i nisu za korištenje, a tu se nastava redovno odvija, iako uslovi nisu dobri ni za učenike ni za nastavnike. Sačekat ćemo rokove, odnosno kraj marta, da vidimo hoće li se početi sa realizacijom projekta. Mi tražimo da se ubrza ovaj proces, koji traje već godinu i po, a uprava škole i nastavnici daju podršku roditeljima”, rekao je Karahmet.

Almedina Hrnjić roditelj je čije dvoje djece pohađa ovu školu. Izrazila je zabrinutost stanjem školske zgrade.

“Imam dvoje djece u prvom i devetom razredu. Plašimo se slati djecu u školu, rečeno nam je da ih šaljemo na vlastitu odgovornost. Moj sin Ahmed je krenuo prošle godine u predškolsko, kada je to završio, rečeno je da će djeca krenuti od septembra u novu školu, ali se to nije desilo. Djeca ne koriste cijelu školu, od društvene sale su napravljene tri učionice, a to nije uslovno. Mi smo na VIjeću roditelja dogovorili da će se u aprilu početi sa radovima, a ako se to ne desi, mi ćemo obustaviti nastavu i nećemo dati da naša djeca nastave ići u školu”, rekla je Hrnjić.

Hasna Alihodžić, direktorica OŠ “Hasan Kikić”, rekla je kako podržava nastojanja roditelja da se riješi problem izgradnje nove škole.

“Razumijem i podržavam roditelje u borbi i traženju rješenja našeg problema. U medijima se plasiraju različite izjave o pokretanju radova, iznosima, sredstvima koje je Vlada ZDK odobrila. Mi smo početkom mjeseca februara imali sastanak na kojem su učestvovali svi uključeni u ovaj projekat i tada je dogovoreno da će tenderska procedura biti završena do kraja trećeg mjeseca, a da bi izvođača radova mogli imati i radovi da krenu u mjesecu aprilu. Ja bih roditeljima, a i sebi mogla poželjeti da naši učenici u novoj školskoj godini idu u novu školu i da naši učenici rade u uvjetima u kojim treba da se izvodi nastava. Mi zasad radimo u improvizovanim uvjetima, a nadam se da će se to riješiti za dobrobit naših učenika”, rekla je Alihodžić.

Dodala je kako je prije ovakvog načina organizacije nastave u školi građevinska inspekcija izvršila pregled prostorija i da se u tim prostorijama može izvoditi nastava. Prema riječima direktorice Alihodžić, škola broji oko 550 učenika, s tim da u centralnu školu u Tetovu ide 350 učenika, a nastava se odvija u osam učionica i sali za tjelesni odgoj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.