Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla

Protest rudara Kreke: Nismo zadovoljni sporazumom

rudari kreka BHRT (1)

Sa prihodima kakve trenutno imaju teško da mogu izdržavati svoje porodice. Ne žive, nego preživljaju, a nadležni to ignorišu

Tridesetak rudara Rudnika uglja Kreka okupili su se jutros u Tuzli ispred Direkcije rudnika poručivši da nisu zadovoljni sporazumom Sindikata i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Pitanje na koje traže odgovor je zašto u sporazumu nema tačke koja se tiče povećanja plate, objavila je Federalna TV.

Rudari koji su se jutros okupili ispred Direkcije rudnika su iz pogona proizvodnje. Kažu da oni najbolje znaju kakvo je stanje u rudnicima zbog čega je neophodno da se ispune zahtjevi koji su zanemareni, a tiču se povećanja plate te širenja radne snage.

“Mi nemamo radnika u proizvodnji. Mi smo u jako teškoj situaciji. Ovdje se ne predstavlja ni Elektroprivredi ni Vladi Federacije ni Bosni i Hercegovini prava istina o rudnicima. Mi, i da krene proizvodnja, nemamo odakle dat uglja”, tvrdi Hasib Ćatić, rudar u rudniku Dubrave.

“Mi fizički ne možemo, a ne možemo više ni za ove pare. Mi smo samo izgubili s ovim sporazumom. Oni nek nama vrate minimalnu platu da bude hiljadu maraka plus doprinosi i da nam obezbijede kolege, bez toga, o čemu pričamo?”, kaže Edis Mujanović, rudar u rudniku Dubrave.

Sa prihodima kakve trenutno imaju teško da mogu izdržavati svoje porodice. Ne žive, nego preživljaju, a nadležni to ignorišu, kazali su.

“Imam dvoje djece. Od toga teško da se može preživjeti, još s ovim poskupljenjem struje koje sigurno neće ući u povećanje plate. Sindikat je obećao i tražio zahtjev od hiljadu maraka, međutim taj zahtjev je povučen što je nama u proizvodnji najveća i najbolnija tačka”, kazao nam je Almedin Kasumović, rudar u rudniku Šikulje.

Podsjećamo, na prvom sastanku Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade postignut je dogovor za 10 od 13 zahtjeva.