Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest štediša Ljubljanske banke u Sarajevu

stedise-ljubljanska2

Predstavnici Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH danas su ispred Ureda Vijeća Evrope (VE) u Sarajevu organizirali protest uoči zasjedanja Komiteta VE koji će razmatrati izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i drugi.

Predsjednica Udruženja Amila Omersoftić izjavila je da je Republika Slovenija Uredu za izvršenje presuda VE dostavila zakon koji je usvojila o načinu i uvjetima vraćanja devizne štednje čime nastoje dokazati da su ispunili svoje obaveze, ali štediše smatraju da zakon nije usklađen s presudom Evropskog suda za ljudska prava.

Precizirala je da Slovenija štedišama u FBiH čija je štednja pretvorena u privatizacijske certifikate osporava pravo na imovinu, iako je Ustavni sud FBiH poništio te certifikate i oni nisu iskorišteni, čime su štediše oštećene za oko 50 miliona KM.

Omersoftić je dodala da je spomenutim zakonom dozvoljeno trećim osobama da pod vrlo sumnjivim okolnostima naplate štednju, čime su najviše pogođene štediše iz RS-a.

Istakla je da od Vijeća Evrope zahtijevaju da od Slovenije zatraži uklađivanje zakona s presudom Evropskog suda za ljudska prava, a od Tužilaštva BiH da vrati lične podatke štediša koje je Vlada FBiH poslala u Sloveniju da ne bi došlo do njihove zloupotrebe.

Po njenim riječima, poseban problem predstavlja šutnja bh. institucija o ovom problemu, a nepoznat im je i stav ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka koji predsjedava spomenutim Komitetom VE.

Omersoftić je precizirala da njihova ukupna potraživanja iznose oko 250 miliona eura bez kamata, a da je Slovenija utvrdila kamatu od 1,79 posto što nije kamata koja je presuđena, te su tražili da kamata bude tri posto na godišnjem nivou ili po viđenju.

Naglasila je da vjeruju i očekuju da će Vijeće Evrope po osnovu sprječavanja kriminala i poštivanja presude Evropskog suda za ljudska prava uvažiti njihov zahtjev da zakon koji je usvojila Slovenija bude uklađen s tom presudom.

Štediše će danas protestovati i ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu.