Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispred Vlade KS

Protest studenata u Sarajevu, obratili im se Forto i Nikolić

protest studenti sarajevo ss n1

Okupljenim studentima obratili su se premijer KS Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanju i mlade KS Aleksandra Nikolić

Više stotina studenata okupilo se na protestu, u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), ispred zgrade Vlade Kantona u Sarajevu.

Naime, na ovaj način izrazili su nezadovoljstvo nacrtom Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, te pozvali na povlačenje nacrta iz parlamentarne procedure.

Studenti su nosili transparente na kojima je pisalo: “Loš, gori, novi zakon”, “Evolucija ili revolucija”, “Glas za zakon jednak je glasu protiv studenata”, “Je l’ zakon gdje je nekad bio?”

Okupljenim studentima obratili su se premijer KS Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanju i mlade KS Aleksandra Nikolić.

Tom prilikom, potcrtali su da će u pripremi ovog zakonskog rješenja rado saslušati zahtjeve studenata, te ih pozvali da iznesu konkretne zahtjeve, učestvuju u javnoj raspravi, odnosno da svoje prijedloge dostave pismeno.

“Ako imate bilo kakve konkretne intervencije spremni smo saslušati i eventualno usvojiti vaš zahtjev u okviru novog zakona. Bit će održan veći broj javnih rasprava, uključujući najmanje četiri termina na Fakultetu političkih nauka”, naveo je premijer Forto.

Ministrica Nikolić izrazila je zadovoljstvo da studenti žele bolje za sebe, te ih pozvala da zvanično dostave svoje sugestije i da prisustvuju raspravama, koje počinju od 30. maja. Prvi takav sastanak tada će biti održan u Homework HUB-u, a potom će uslijediti četiri okrugla stola na FPN, počevši od 2. juna.

“Želim izaći u susret svakom zakonu koji doprinosi prosperitetu i boljem životu studenata u Kantonu Sarajevo”, navela je ministrica Nikolić.