Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti “Istina i pravda za Dženana Memića” 8. februara na Ilidži

Protestna šetnja za Dženana Memića
FOTO: D. Begović

U Velikoj aleji u srijedu 8. februara bit će održani četvrti protesti koje organizira porodica nastradalog mladića Dženana Memića za istinu o njegovoj smrti. Porodica Memić od početka tvrdi da je Dženan ubijen, a jedini svjedok te noći bila je njegova djevojka Alisa Mutap, piše agencija Patria.

Dženan je preminuo 15. februara 2016. godine. Iako je Tužilaštvo KS bilo otvorilo istragu po nepoznatom počiniocu za krivično djelo ubistvo, u avgustu je saopćeno da je promijenjena kvalifikacija.

Krajem maja prošle godine uhapšeni su Ljubo Seferović, Vasvija Sejdić i Bekrija Seferović. Tužilaštvo KS podiže optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferovića zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića.

S obzirom da je porodica Memić sumnjala u ovakav splet događaja, zahtijevali su da se utvrdi istina.

Memić: Zašto je Dalidi Burzić toliko stalo da se ovo ne objavi u javnost (VIDEO)

Skupština Kantona Sarajevo osniva nezavisnu „ad hoc“ komisiju za nadzor nad radom MUP-a KS u ovom slučaju te je u izvještaju otkriven niz propusta u radu pojedinih službenika MUP KS koji su istragu u slučaju Dženan Memić odveli u drugom pravcu.

U toku samog suđenja svjedoci koji su dosad svjedočili iznosili su oprečne tvrdnje.

Protest „Istina i pravda za Dženana Memića“ počet će u 14 sati na Velikoj aleji, mjestu gdje je mladić stradao kobne noći.

Zajedničko okupljanje porodice, prijatelja i sugrađana bit će u 13:00 sati ispred zgrade Općine Ilidža.