Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti penzionera u Sarajevu: Prestanite sa pljačkom ovog naroda

protesti penzionera u sarajevu (3)

U organizaciji Saveza udruženja penzionera Federacije BiH danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH na protestima se okupio veliki broj penzionera, koji su nezadovoljni svojim statusom u društvu. Njih skoro 10.000 hiljada je odlučilo poboljšanje prava zatražiti na ulicama, a planirano je i da upute niz zahtjeva predstavnicima entitetske vlasti.

Mnogi od njih nisu razočarani samo odnosom vlasti prema njima, nego i pojedincima koji vode penzionerska udruženja u Federaciji BiH. Tako okupljeni, koji su došli iz krajeva FBiH, nisu dozvolili da im se obrati Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH, za kojeg smatraju da se ne bori za prava penzionera, nego za svoja.

U masi okupljenih mogli su vidjeti istaknuti transparenti sa natpisima: “Vratite nam dostojanstvo“, “Penzija nije milostinja već stečeno pravo“, “Stanite sa pljačkom ovog naroda“…

Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH istakao je da su protesti dugo pripremani, te da je došao dan “D“, i to 25. oktobra na praznik penzionera.

“Odlučili smo se da na Dan penzionera izađemo na ulice i vladajućim strukturama kažemo da je dosta igre s nama i da je vrijeme da počnu rješavati naše teške i nagomilane probleme, koji nas prate 20 godina. Poslaćemo jasnu poruku svim vlastodržcima da moraju promijeniti svoj odnos prema najstarijoj i najzaslužnijoj kategoriji stanovništva Federacije BiH. Izgradili smo i odbranili zemlju i ovakav odnos je nedopustiv“, kazao je Rapa.

Dodao je da nema “čarobnog štapića“ koji bi odmah riješio sve njihove probleme i zahtjeve koje će uputiti Parlamentu i Vladi FBiH, ali da je vrijeme da se počnu rješavati.

“Bićemo zadovoljni ako se usvoje naši zahtjevi, a to je prije svega da se donese Zakon o PIO/MIO, da se donese Zakon o organizaciji Federalnog zavoda PIO/MIO i da se donese Zakon o oslobađanju poreza Saveza udruženja penzionera F BiH, jer prema zakonu penzija nije oporezujuća kategorija. To su zahtjevi koje ćemo uputiti Parlamentu. Vladi ćemo prije svega uputiti zahtjeva da sanira Fond PIO/MIO kako bi bili sigurni da ćemo imati penziju na vrijeme, da će ona biti redovna i bar u sadašnjem iznosu. Tražimo da se u zakon unesu naši zahtjevi, koje smo usaglasili sa Vladom Federacije BiH. Na naše zadovoljstvo vlada je prihvatila sve naše zahtjeve i oni su ugrađeni u novi Zakon o PIO/MIO. Usvajanjem tog zakona očekujemo da će se krenuti ka rješavanju i poboljšanju teškog materijalnog i socijalnog položaja penzionera u Federaciji BiH“, istakao je Rapa.

Rok za ispunjenje zahtjeva koji će postaviti Parlamentu i Vladi Federacije BiH je 1. januar sljedeće godine. Ukoliko se zahtjevi ne ispune Savez udruženja penzionera FBiH planira mnogo radikalnije mjere, nego ove koje su danas primijenili izlaskom na ulice, ali o tome će odlučiti rukovodstvo saveza.

Posljednje povećanje penzija u FBiH bilo je 2014. godine, kada su povećane za deset posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

U FBiH ima 410.000 penzionera, a 66 posto živi od minimalne penzije od 326 konvertibilnih maraka (KM), dok je prosječna penzija u septembru bila 371,50 KM.

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Protesti penzionera ispred zgrade Vlade FBiH: Vratite nam dostojanstvo (FOTO)