Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti podrške Naseru Oriću u bh. gradovima (FOTO)

BiH

podtska oricu sarajevo (2)

U Sarajevu je završen mirni protest podrške ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću, a bivši borci su, nakon što nikoga nisu zatekli u Ambasadi Švicarske, poručili da će ponovo doći u ponedjeljak.

Bivši borci, majke Srebrenice i mnogobrojni građani okupili su se ispred zgrade državnog Parlamenta nakon čega prošetali do Ambasade Švicarske gdje nisu zatekli nikoga od diplomata.

Šerif Patković, predsjednik Saveza nosilaca najviših ratnih priznanja Federacije BiH, poručuje da će ponovo doći u ponedjeljak jer žele informacije o hapšenju Orića u toj zemlji. Poručili su i da ne žele ambasadora Srbije u BiH.

“S obzirom da nismo zatekli nikoga od predstavnika diplomatskog osoblja Švicarske, nismo uspjeli da prenesemo našu poruku. Ponovo ćemo doći u ponedjeljak”, istakao je Patković.

Prema njegovim riječima, njihova obaveza je da dođu ponovo u ponedjeljak i da pokušaju da razgovaraju sa predstavnicima švicarske ambasade.

“Želimo i mi detalje da znamo šta ćemo poduzeti. Ako se radi o tome da su napravili administrativnu grešku onda se moraju se nositi sa posljedicama”, poručio je Patković.

Oko 200 građana okupilo se danas na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici kako bi zatražili oslobađanje i pružili moralnu podršku Naseru Oriću.

˝Čovjek je oslobođen optužbi za ratne zločine pred Haškim tribunalom, a opet su ga uhapsili i drže ga u ekstradicijskom pritvoru. Pogledajte šta se radi građanima koji su branili ovu zemlju. Ogorčen sam i razočaran što danas ovdje nije bilo 2.000 građana, ali isto tako razočaran sam u institucije Bosne i Hercegovine koje ne štite svoje građane. Istovremeno, iste te institucije dopustile su da državu napusti Novak Đukić, pravosnažno presuđeni ratni zločinac za masakr nad tuzlanskom mladošću, počinjen na Kapiji 25. maja 1995. godine˝, izjavio je Mirza Ahmić, dodajući da su se građani u Tuzli spontano okupili nakon najava da će se protest održati u više gradova u BiH.

Protestu su prisustvovali demobilisani borci, članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝, predstavnici Sindikata ˝Solidarnost˝, ali i slučajni prolaznici.

Istovremeno prilikom obilježavanja 15. susreta Zlatnih ljiljana Tuzlanskog kantona, organizovanog u Kladnju, predstavnici kantonalne vlasti također su pružili podršku Oriću.

Na Gradskom trgu u Bihaću danas je, također,održan skup podrške Naseru Oriću.

Na poziv Saveza koordinacije boračkih udruženja, svoj glas podrške Oriću dalo je blizu stotinu Bišćana.

“Da smo imali više vremena za najavu i organizaciju skupa, bilo bi nas deset puta više. Ovako, s obzirom na vrućinu, možemo biti ponosni koliko nas je došlo dati podršku našem Naseru Oriću. Mi sutra obilježavamo i Dan branioca grada Bihaća i prema protokolu Orić je trebao biti počasni gost na našoj manifestaciji da nije uhapšen. Sve do skora nismo imali informaciju šta je sa njima, ali evo javljeno nam je da je još u pritvoru”, kazao je okupljenima Hamdija Abdić Tigar, ratni komadant iz Bihaća.