Sarajevo

Protestna šetnja sindikalaca: Traže da minimalna plata bude 1.000 KM

protesti savez sindikata (1)

Traže i da se uveže radni staž svim radnicima kojima do sada to nije učinjeno i

Članovi Saveza samostalnih sindikata BiH organizirali su danas u Sarajevu protest na kome su istakli pet zahtjeva od kojih je prvi usvajanje zakona o minimalnoj plati u FBiH od hiljadu KM.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza, naveo je da je njihov drugi zahtjev da se što prije u parlamentarnu proceduru upute izmjene i dopune Zakona o radu koje predložio Savez samostalnih sindikata, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH. Također traže potpisivanje kolektivnih ugovora, uvezivanje radnog staža i implementaciju Zakona o zaštiti na radu.

Okupljenim članovima SSSBiH ispred sjedništa Udruženja poslodavaca FBiH obratio se i Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata radnika ArcelorMittala, koji je kazao da neće odustati od ovih zahtjeva.

Protestnu šetnju članovi SSSBiH započeli su ispred Udruženja poslodavaca FBiH nakon čega su se uputili prema zgradi Vlade FBiH, a planirali su zaustavljanje ispred Parlamenta FBiH.

Udruženje poslodavaca FBiH jučer je upozorilo da bi nerealno povećanje minimalne plaće dovelo do nestanka velikog broja obrta i malih biznisa sa više od 40.000 zaposlenih.

– Udruženje poslodavaca FBiH smatra neprihvatljivom situaciju u kojoj ne postoji minimalna plaća. Zbog toga smo potpisali Zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga sa sindikatima iz realnog sektora, koja podrazumijeva i dogovor socijalnih partnera o minimalnoj plaći za pojedine djelatnosti – naveli su iz ovog udruženja u saopćenju za javnost.

Savjetnik premijera Federacije Bosne i Hercegovine Zlatko Hurtić je izjavio da Vlada FBiH zajedno s poslodavcima i sindikatima kroz Ekonomsko-socijalno vijeće vodi konsultacije oko povećanja minimalne plaće.

Ukazujući na brojne nedoumice koje su u javnosti izazvale brojne, oprečne informacije vezane za minimalnu plaću i njeno povećanje, Hurtić je pojasnio da Zakon o radu predviđa utvrđivanje minimalne plaće putem uredbe koju usvaja Vlada FBiH, na prijedlog Ministarstva finansija, a na osnovu konsultacija provedenih u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH.