Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protestni skup zbog “administrativne šutnje” Ministarstva saobraćaja KS

Sarajevski otvoreni centar – protest

Sarajevski otvoreni centar (SOC) organizirao je danas ispred zgrade Kantona Sarajevo protestno okupljanje zbog, kako su naveli organizatori, uskraćivanja prava na slobodno okupljanje, administrativne šutnje Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i kasnog dolaska odobrenja za organiziranje protestne šetnje protiv nasilja nad LGBT osobama pod sloganom “Nasilje nije normalno“.

Predstavnica SOC-a Lejla Huremović pojasnila je da je protestna šetnja prijavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova KS prije mjesec dana, ali da oni nisu mogli ništa uraditi dok Ministarstvo saobraćaja KS-a ne izda odobrenje o obustavi saobraćaja.

Rješenje je, dodala je ona, trebalo biti izdato u roku od 48 sati.

– Međutim, izdali su ga nakon isteka zakonskog roka i nakon što smo sazvali press konferenciju. Nismo imali dovoljno vremena da sa policijom, zaštitarima i hitnom pomoći utvrdimo sve potrebne mjere sigurnosti, jer je ovo šetnja visokog rizika – pojasnila je Huremović.

Također je poručila da je administrativna šutnja nedopustiva te da to neće tolerisati.

– Vrlo je bitno da društvo zna da nasilje nad LGBT osobama nije neko apstraktno nasilje, već nasilje koje se svaki dan dešava na ulicama, u kućama, školama, fakultetima i radnim mjestima. Ove osobe su stvarno izložene nasilju – zaključila je Huremović.