Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Andrew Jewell

Poruka iz MMF-a: Ako nema reformi, nema ni novca za BiH

mmf (1)

Za razliku od Svjetske banke i EBRD-a, MMF ne finansira projekte, pojašnjava Jewell, što znači fa novac koji pozajmljuju nije namijenjen za određeni projekt, poput izgradnje autoceste ili opremanja bolnice

Razgovori s bh. vlastima o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) propali su zbog nespremnosti političara da se obavežu na ključne reforme, kazao je u razgovoru za “Avaz” Andrew Jewell, rezidentni predstavnik ММF-а BiH.

– Pregovori su obustavljeni u decembru jer nismo mogli postići dogovor s vlastima u pogledu ključnih reformi neophodnih da bismo prezentirali program našem Izvršnom odboru – pojasnio je Jewell.

Dodao je da su postojala neslaganja i s Federacijom BiH i s Republikom Srpskom.

– Što se tiče FBiH, voljeli bismo da vlasti poboljšaju program kreditnih garancija koji se do sada nije pokazao efikasnim. Vlasti RS se nisu složile u vezi s pitanjem reformi u pogledu digitalizacije, uspostavljanja jedinstvenog registra bankovnih računa fizičkih lica i jačanja „sigurnosne mreže” finansijskog sektora. Oni smatraju da ove reforme podrazumijevaju neprihvatljiv prijenos nadležnosti s entitetskog na državni nivo – istakao je Jewell.

Za razliku od Svjetske banke i EBRD-a, MMF ne finansira projekte, pojašnjava Jewell, što znači fa novac koji pozajmljuju nije namijenjen za određeni projekt, poput izgradnje autoceste ili opremanja bolnice.

– Mi pružamo podršku budžetima. Iako nije moguće pratiti kako se novac troši, pomno i pažljivo analiziramo budžete vlada, a ponekad i namećemo ograničenja u pogledu budžetskog deficita ili iznosa tekuće potrošnje, koja uključuje plaće. Također pružamo i tehničku pomoć u cilju unapređenja procesa pripreme budžeta, izvršenja, transparentnosti i odgovornosti. Od početka pandemije korona virusa tražili smo od vlasti da objave informacije o onima koji su primili pomoć za ublažavanje posljedica, što oni i rade, a tražimo i reformu u oblasti javnih nabavki – kazao je Jewell.

Dodao je da je MMF spreman u svakom trenutku ponovo početi pregovore kako bi pomogli BiH da se nosi s ekonomskom krizom izazvanom pandemijom.

– Ali, da bismo to uradili, potrebno je da vlasti pristanu na provođenje reformi koje će pomoći da po okončanju pandemije BiH izgradi snažniju ekonomiju – istakao je Jewell.