Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proždrljiva zmija u Bugojnu progutala 8 miševa

bugojno-zmija1

Ovogodišnje produženo ljeto ostavlja iza sebe neobične i pamtljive događaje. Jedan od tih zabilježen je u Veterinarskoj stanici Bugojno. Jedan Bugojanac primjetio je prisutnost zmije u svom dvorištu – garaži, te je obavijestio stručnjake bugojanske Veterinarske stanice.

Veterinari su izašli na teren, pronašli zmiju, te je izvukli na vidno područje, gdje je istog momenta uplašeni vlasnik usmrtio zmiju.

“U želji da mu dokažemo da je napravio grešku, secirali smo zmiju u kojoj je bilo osam miševa. Naime, ista zmija se hranila miševima koji su bili prisutni u njegovoj garaži i dvorištu. Riječ je o zmiji bjelici, tačnije Eskulapova zmija (Zamenis longissimus), koja je neotrovnica. Potiče iz porodice guževa, odrasli su u prosjeku dugi oko 140-180 cm. Glavnu prehranu čine miševi i štakori, ponekad i gušteri. Žive otprilike 25-30 godina u divljini. Interesantno je da po ljetnim vrućinama odrasla bjelica svaki treći dan ulovi jednog miša, a plijen obično davi, rekao je Ajdin Bašić, direktor Veterinarske stanice Bugojno i dodao:

“Bitno je naglasiti da zmije u ekosistemima imaju vrlo bitnu ulogu u kontroli, veličini populacije sitnih sisara kao što su miševi voluharice itd. Pretjerano velike populacije sitnih sisara ne samo što uzrokuju štetu prirodnih dobara (usjeva) nego djeluju i kao podloga za širenje mnogih bolesti od kojih su neki za ljude čak smrtonosne, kao što je mišija groznica itd. Poznato je da se iza epidemije kuge bolest najbrže širila gradovima, gdje nije bilo zmija, da održavaju prirodnu ravnotežu, smanjuju broj glodavaca. Na seoskim područjima bolest se širi vrlo sporo ili se uopće ne pojavljuje jer su zmije i drugi predatori kontroliraje brojnost glodavaca“, kaže Bašić.