Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snimak oslobođanja 69 taoca iz ralja Islamske države

spasavanje-isis

Dramatična video snimka, koju je objavilo Kurdsko vijeće za sigurnost, prikazuje spašavanje nekoliko desetaka taoca iz zarobljeništva Islamske države (IS) na teritoriju Iraka. U akciji je poginuo i jedan američki komandos, poručnik Joshua Wheeler.

On je ujedno prvi vojnik SAD-a koji je smrtno stradao u zemaljskim borbama protiv Islamske države, a ova je akcija bila prvi direktni okršaj američke vojske s IS-om od početka međunarodne ofenzive u avgustu 2014. godine koja se do sada zasnivala na zračnim udarima.

Akciju spašavanja 69 taoca izveli su u četvrtak Kurdi Pešmerge i američka vojska. Neki zatočenici imaju na sebi krvavu odjeću dok ih vojnici guraju kroz podzemne hodnike. Među taocima je bilo i dvadesetak članova iračkih obavještajnih snaga, lokalni stanovnici te borci Islamske države koji su optuženi za izdaju i špijunažu.

Američki sekretar za sigurnost Ash Carter kazao je kako je naredio spašavanje zarobljenika kada su dobili dojavu da će islamisti pogubiti sve te da je za njih već iskopana grobnica, piše Sky News.