Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SVETLANA CENIĆ

Pršti, pršti NATO staza

dodik nato

Recimo, zašto odmah nismo izbegli zaplet i radnju razvučenu u beskraj? Je li se volite? Volimo. Hoćete zajedno? Hoćemo! I grljenje padne već na Božić 2018., a ne da čekamo tek ovaj 2019.

U prazničnom ozračju tu su i praznične limunade na malim nam ekranima. Zaplet, hoće ljubav, neće ljubav, on nju gleda, ona njega gleda, neka pogana treća strana podmeće klipove, zabuna na sve strane i na kraju šta?

Ono što smo od početka znali da će biti srećan kraj baš na Božić i tu svi istrčavaju jer počinje da pada sneg tamo gde nikad pao nije. Svi ozareni gledaju u nebo, a glupo je pitati kako podnose onako u letnjoj gardarobi i otkud sneg, piše Svetlana Cenić za portal InfoRadar.

I tu me prenese, jer odmah pomislim otkud čuđenje što je Srpski Sam U Kući potpisao i što je pala šestorka u Sarajevu kad smo od početka znali i režisera, i scenaristu, i glavne glumce, i statiste, i da će vertikala prema horizontali. Zašto se čudimo sveopštem grljenju na prazničnim prijemima, osmesima i pogledima u visine kad odatle nije baš pao sneg, ali jeste NATO.

Sa ili bez prejudiciranja, ali vlast je vlast. Kod nas uvek nešto ionako pada: ili standard, ili ljudska prava, ili optužnice na sudu, ili znanje, ili obrazovanje, ili moral. Nekad nešto i raste. Recimo, korupcija ili broj političkih partija. Ili vlastita slika u ogledalu kad se od referenta mesne zajednice uzdigne za ministra. I kult ličnosti u zagrljaju sa strahom.

I kako to ide jedno s drugim, pričaju se bajke. Božić i Nova godina doneće samo dobro, dok se NATO Mraz radosno smeje iz visina gledajući kako raspakujemo poklon, a politički roditelji zagrljeni stoje ispod grančice imele, odnosno svojih potpisa. Večna ljubav koju ponekad kvare ubačeni elementi sa nekim pitanjima.

Recimo, zašto odmah nismo izbegli zaplet i radnju razvučenu u beskraj? Je li se volite? Volimo. Hoćete zajedno? Hoćemo! I grljenje padne već na Božić 2018., a ne da čekamo tek ovaj 2019.

Jedino ako nije bio cilj da se poveća konfuzija, izoluju pojedinici, dalje razori zdrav razum, ojača poslušnost i uništi dostojanstvo u svađi oko toga čiji je taj NATO Mraz poklon, kome pripada i šta ćemo sa njim.

Svetlana Cenić

Zlobnici bi rekli da su nam, ustvari, poturili pornić, u kojem nije bitno hoće li se uzeti na kraju, nego kako se uzimaju do tada. Ono, kako kažu, nije važna konačnica, već proces, pa bi sledom logike i taj naš euroatlanski put tako bio tumačen, gluho i daleko bilo.

Dragi NATO Mraze, zato te molim da ti nama kažeš kakav smo mi, ustvari, poklon dobili, jer ovi tvoji politički vilenjaci različito nam tumače šta je ispod mašne i omota. Nije važno kako se zove, već šta ćemo sa tim, hoće li nama svima biti mirnije i bolje ili će doći neki Božić Bata ili Božić Baćuška da nam ga otme i udari nas po prstima.

Molim te, takođe, da nam objasniš zašto smo sa tim poklonom dobili političke đake jako loše reputacije, je li baš moralo tako i šta da radimo ako nam poklon pokvare, zloupotrebe ili bace? Ili ga potpuno pohabanog vrate pošiljaocu kao da ništa bilo nije, a do tada nas dalje programski deformišu, umesto reformišu?

Ja znam da će se ni opet na kraju uzeti, ali se bojim zapleta i uzimanja nas do gole kože, pa zato molim malo pojašnjenja da bih mogla opuštenije da pratim radnju. Molim te da nekako skreneš pažnju tvojim vilenjacima da mi ne možemo više da gledamo Sam u kući 1,2,3, jer ima i nas u toj kući, a kao da nas nema između izbora. Moglo bi barem nešto programski i godišnje da se uradi da ne gledamo stalno reprize povećanja nameta i dizanja kredita, a sve kao za neke više ciljeve.

Iščašismo vratove pogledajući u te više ciljeve dok padamo sve niže. NATO Mraze, ako ima neke šanse i da se posebno osvrneš na rečenicu iz uputstva za upotrebu koja kaže: “Ministratsva, agencije i personal sa svih nivoa vlasti imaju ulogu u obavezama sadržanim u ovom dokumentu”, da ne bismo morali opet u neke komplikovane mehanizme koordinacije, jer izgibosmo načisto. Ona tačka 1.1.6. iz uputstva koja govori da moramo da održavamo dobre odnose sa MMF-om, Svetskom bankom i Svetskom trgovinskom organizacijom nam je potpuno jasna, jer znamo mi da nam ne ginu novi krediti i da je to jedan od vodećih razloga zašto su se uzeli.

Ali, opet naglašavam, bojim se da su se uzeli i da će uzeti, a onda poklon vratiti sa sve uputstvom. Na kraju gde si bio – nigde, šta si radio – ništa. Odnosno, niti si bio u NATO, niti se radio išta, ali si uzeo svašta.

Pršti, pršti NATO staza,

Trojka voli igrokaza.