Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva Godišnja nagrada “Ibn Sina” dodijeljena Rusmiru Šadiću

ibn sina

Prva godišnja nagrada “Ibn Sina”, koju istoimeni Naučnoistraživački institut dodjeljuje iz oblasti islamske filozofije i komparativne filozofske misli, uručena je večeras Rusmiru Šadiću na prigodnoj svečanosti u Sarajevu.

Nagradu su mu uručili akademik Rešid Hafizović i direktor Instituta “Ibn Sina” Rouhollah Ghaderi Kangavari.

Hafizović i Kangavari su izrazili zadovoljstvo što je nagrada pripala mladom čovjeku Rusmiru Šadiću koji će doktorsku disertaciju iz komparativne filozofske misli braniti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, o temi “Razvoj metafizike u islamskom filozofskom mišljenju”. Upravo za taj rad je i dobio nagradu “Ibn Sina”.

– Predmet njegovog rada je ontologija Mula Sadra Širazija, filozofa koji je islamsku filozofsku misao digao u zenit, a Šadić prvi put na ovom području donosi relevantnu interpretaciju Širazijeve filozofije koja je nova i za nas u BiH, a posebno u Hrvatskoj, te na taj način tekovina islamske filozofije prvi put ulazi pod krov Zagrebačkog sveučilišta – naglasio je Hafizović.

Institut “Ibn Sina” je u čast čuvenoga iranskog filozofa, liječnika i naučnika čije ime i nosi, odlučio ustanoviti Godišnju naučnu nagradu “Ibn Sina”. Time se želi potaknuti i podržati bh. autore, naučne istraživače i studente postdiplomskih studija.

Nagrada se dodjeljuje za naučni rad, studiju ili magistarsku/doktorsku tezu u segmentu islamske filozofije, komparativne filozofije – uporedno proučavanje islamske i zapadne filozofije, te iz oblasti znanosti i etike.

Obuhvata novčani iznos od 5.000 KM te plaketu.