Prva pacijentica kojoj su u Tuzli liječili tumor jetre za 20 minuta

amira

Po prvi puta u Bosni i Hercegovini, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, izvedena je i u rutinsku praksu stavljena, nova metoda za tretman tumora jetre bez izvođenja operativnog zahvata. Prva pacijentica se uspješno oporavlja nakon zahvata koji je trajao samo 20 minuta.

Ova 78-godišnja penzionisana inžinjerka tehnologije godinama ima hepatitis C, odnosno tumor jetre. Stanje se pogoršalo u proljeće. Nakon što je odbila klasičnu operaciju, kako kaže, pravilnom ishranom tumor je smanjila i počela je liječenje metodom sa novom opremom. Tumor od dva centimetra se smanjio za 80 posto.

“Ja se odlično osjećam, ali su me upozorili da će biti bolova – čak i do mjesec dana. Međutim, došla sam kući nakon što sam u bolnici prenoćila, a ujutro sam rekla da sam divno spavala. Ali, malo me nešto probada”, izjavila je Amira Hadžimehmedović, pacijentica.

Ova metoda nije nova u UKC-u Tuzla, već je samo poboljšana novim iglama koje bolje raspršuju apsolutni alkohol po bolesnom tkivu, a učinak je od 90 – 100 posto.

“Kao sve ostale ablativne procedure otprilike, stopa recidiva, stopa povratka tumora, je oko 50 posto. To su svjetske statistike. Međutim, prednost ove procedure je da je možete raditi onoliko puta koliko je potrebno da postignete terapijski efekat”, rekao je Nermin Salkić, internista gastroeneterolog.

Metodom koja je odavno zaživjela u svijetu, liječe se samo određeni pacijenti.

“Moram napomenuti da ovo nije procedura za svakoga. Ovo se radi na vrlo odabranoj grupi pacijenata koji nisu za operativni tretman. Dakle, pacijenti kod kojih su turomeske mase do pet centimetara, koji nisu blizu velikih krvnih sudova”, dodao je Salkić.

Amira, koju čeka još jedan tretman za potpuno uništenje tumora, kaže da pacijenti koji imaju problema sa jetrom, moraju paziti na ishranu, higijenu i vjerovati doktorima.

“Ja sam stara, ali Boga mi, svako voli živjeti. Znala sam da će biti kraj i otprilike sam čula šest mjeseci da ostaje života. Bože, rekoh, voljela bih još živjeti”, dodala je Hadžimehmedović.

Pacijenti iz BiH koji imaju zdravstveno osiguranje mogu dobiti ovaj zahvat u UKC-u Tuzla. Inače, ovo liječenje plaća se nekoliko hiljada eura u inozemstvu.