Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crveni nosevi u akciji „Donesite i Vi osmijeh u bolnice“

crveni-nosevi33

Crveni nosevi i ove godine donose radost i osmijeh na lica djece koja borave u bolnicama u Bosni i Hercegovini.

Saradnja udruženja klovnovadoktora Crvenih noseva te kompanija Henkela i Konzuma počela je prije godinu dana, a sada se nastavlja s novom akcijom pomoći „Donesite i Vi osmijeh u bolnice“.

Zahvaljujući ovoj akciji svi građani mogu dati svoj doprinos kupovinom Henkel deterdženata ili sredstava za čišćenje u Konzum prodavnicama jer se dio od svake kupovine izdvaja za Crvene noseve koji će od februara posjetiti dječje odjele bolnica u Sarajevu, Bihaću, Banja Luci i Mostaru.

crveni-nosevi44

Najavljeno je to na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen rad udruženja i njihovi rezultati.

Klovnovidoktori u saradnji s međunarodnom organizacijom „Red Noses Clowndoctors International“ u Hrvatskoj djeluju od 2010., a u više su navrata posjetili i djecu u bolnicama u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući ovom projektu tokom 2015 godine više puta su posjetili djecu u Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje su kroz igru i smijeh pokušali otkloniti pažnju djece i roditelja od bolesti i strahova. Klovnovidoktori su posebno educirani profesionalci (glumci, glazbenici i zabavljači) koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Trenutno u udruženju djeluje 18 klovnovadoktora.

crveni-nosevi

„Sretni smo što se i ove godine nastavlja akcija Donesite i Vi osmijeh u bolnice koju organizuju kompanije Henkel i Konzum. Zahvaljujći toj akciji građani Bosne i Hercegovine svojom će podrškom omogućiti posjete klovnovadoktora dječjim bolničkim odjelima diljem zemlje. Crveni nosevi klovnovidoktori posjećuju mjesta gdje se često nalaze tuga, strah i bol. I upravo je naša misija klovnovskim vještinama, brigom, muzikom i pričama donijeti radost i nadu na takva mjesta“, izjavila je Mladenka Majerić, izvršna direktorica udruženja

Crveni nosevi.

Henkel i Konzum dugoročni su partneri Crvenih noseva čija je misija podržati rad klovnovadoktora u njihovim nastojanjima da donesu osmijeh u bolnice.

„Izuzetno smo ponosni na uspjeh akcije i projekta koji smo započeli prije godinu dana ovdje u Sarajevu. Tad smo imali iznimnu priliku s Crvenim Nosovima posjetiti djecu u Klinici za pedijatriju i osjetiti iz prve ruke koliko veselja i sreće donose klovnovidoktori među djecu. Njihovo nesebično djelovanje pomaže i daje podršku ne samo mališanima nego i roditeljima. Drago nam je da ih i ovom akcijom možemo podržati i da će proširiti svoje posjete na još tri grada u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Alen Geko, key account manager Henkel BiH.

crveni-nosevi11

„Ponosni smo na na uspjeh koji smo postigli predhodne godine. Akcija je pokazala da zajednički možemo i moramo pomagati, posebno djeci  i to u trenucima u kojima im to najviše znači. Teško je pomoći svima kojima je pomoć potrebna i podržati svaki projekat, ali se nadamo da ćemo na ovaj način podići razinu svijesti društva o važnosti humora u bolnici.

Ove godine ćemo to učini u četiri grada: u Sarajevu, Bihaću, Banja Luci i Mostaru i to me posebno raduje“, kazala je Zvezdana Stojaković PR managerica Konzuma.
Crveni nosevi prvi put su posjetili Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u junu 2013. godine u okviru događanja “5 dana Zagreba u Sarajevu”. Od tada su posjetili i Dječji dom Egipat, SOS Dječje selo Sarajevo, poplavljena
područja Orašje, Odžak i Gornju Slatinu. Ukupno su kroz ove posjete klovnovidoktori donijeli osmijeh na lica više stotina djece.