Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečanu zakletvu položili pripadnici 16. generacije OSBiH

vojnici-pazaric111

Pripadnici 16. generacije mladih vojnika danas su na prigodnoj svečanosti u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Pazariću položili svečanu zakletvu i potpisali ugovore za prijem u profesionalnu vojnu službu.

Ukupno 133 kandidata, pripadnika 16. generacije, među kojima i 12 djevojaka, koji su uspješno završili tromjesečnu obuku i zakleli se na vjernost domovini Bosni i Hercegovini, bit će raspoređeni u operativne jedinice gdje će biti angažirani u sklopu misije OSBiH i nastaviti dodatno profesionalno usavršavanje.

Na ceremoniji, koja je počela intoniranjem državne himne BiH i svečanom smotrom, mladim vojnicima čestitke su uputili visoki dužnosnici OSBiH i Ministarstva odbrane BiH.

Sudionike svečanosti pozdravio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč, istaknuvši da će nakon uspješno okončane specijalističke obuke i stjecanja posebnih znanja i vještina najmlađi pripadnici OSBiH biti angažirani u skladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u OSBiH, te biti u prilici predstavljati OSBiH i BiH u mirovnim misijama na globalnom planu.

– Radite na vlastitom usavršavanju, usvajajte NATO-standarde, jačajte svoje i kapacitete OSBiH, jer samo spremni, dobro obučeni i opremljeni, možemo ispuniti uvjete za zacrtani put – put ka NATO-u i Evropskoj uniji – poručio je general Jeleč, obraćajući se pripadnicima 16. generacije OSBiH.

Uime Ministarstva odbrane BiH mlade vojnike i ostale sudionike svečanosti pozdravio je zamjenik ministrice odbrane BiH Boris Jerinić, naglašavajući značaj podmlađivanja sastava OSBiH kao dijela odbrambenog reformskog procesa.

– Vi ste generacija vojnika koja će svojim znanjem i sposobnostima garantovati mir i bezbjednost i biti na usluzi svim narodima u BiH – kazao je Jerinić, podsjećajući i na obaveze koje proistječu iz sistema globalne sigurnosti, kao i opredjeljenje i partnerske ciljeve koji BiH približavaju evroatlantskim integracijama.

Na značaj daljnje edukacije i profesionalnog usavršavanja u sklopu misije OSBiH ukazao je komandant Centra za osnovnu obuku OSBiH pukovnik Jasmin Ganić, pozivajući mlade vojnike da savjesno i odgovorno izvršavaju sve postavljene zadatke.

Istakao je važnost timskog rada na temeljima samodiscipline i dostojanstvenog odnosa prema drugome, uz puno uvažavanje i njegovanje prijateljskih veza stečenih tokom osnovne obuke.

Ceremonija polaganja svečane zakletve bila je prilika i za dodjelu priznanja (stimulativnih mjera) za određeni broj novoprimljenih vojnika koji su ostvarili najbolje rezultate tokom osnovne obuke, a u skladu s Naredbom načelnika ZŠ OSBiH.

Osim dužnosnika MO i OSBiH, svečanosti u Pazariću prisustvovali su i drugi predstavnici vlasti u BiH, članovi vojno-diplomatskog kora, te rodbina i prijatelji mladih vojnika.