Oglasila se Cvijanović

Prva reakcija iz RS-a nakon konačne presude Ratku Mladiću

dodik-cvijanovic

Ona naglašava da će Haški tribunal zato ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović istakla je da je Haški tribunal drugostepenom presudom Ratku Mladiću još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika.

– Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvijek nestali – istakla je Cvijanović povodom drugostepene presude generalu Mladiću.

Ona naglašava da će Haški tribunal zato ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud, čiji zadatak nije da doprinese pomirenju, kako licemjerno tvrde, već da svojim hiljadugodišnjim presudama Srbima, opere savjest onima koji su srpskom narodom devedesetih godina u više navrata isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uranijum.

– Što se tiče generala Mladića, on je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila Republiku Srpsku, kao i pravo srpskog naroda na život i slobodu. Tu istorijsku činjenicu, kao ni percepciju našeg naroda o generalu Mladiću, ne može da promijeni nijedna presuda na svijetu, a pogotovo ne haška inkvizicija koja je odavno izgubila i posljednje zrno kredibiliteta – navela je Cvijanović..

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je doživotnu kaznu zatvora za ratnog zločinca Ratka Mladića.