BiH

Predsjednik SDS-a

Šarović: Ne može se prihvatiti da su Srbi osuđeni na pet doživotnih robija i više od 800 godina zatvora

08/06/2021

On je dodao da je ”takvim odlukama Haški tribunal kompromitovao svoj rad a srpske žrtve su ostale bez pravde”

Ovo je samo jedna u nizu presuda u kojoj se vojno-političkom rukovodstvu jedne strane pokušava nametnuti sva krivica za dešavanja u periodu 1992-1995, dok se vojno-politička rukovodstva druge dvije strane oslobađaju svake odgovornosti, istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović nakon objavljivanja pravosnažne presude Ratku Mladiću, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne može se prihvatiti da je za dešavanja u periodu 1992-1995 Srbi osuđeni na pet doživotnih robija i sa preko 800 godina zatvora dok su drugi osuđeni višestruko manje. Podsjetiću da je život u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubilo 30.000 Srba, među kojima je 7.000 stradalih civila i da Haški sud nije kaznio vinovnike srpskih žrtava”, kazao je Šarović.

On je dodao da je ”takvim odlukama Haški tribunal kompromitovao svoj rad a srpske žrtve su ostale bez pravde”.

“Danas kada je Haški tribunal pred zatvaranjem možemo reći da njegova uloga nije ispunjena. Činjenica je i da nažalost ovaj sud kao ni ova presuda nisu doprinijeli pomirenju među narodima Bosne i Hercegovine”, zaključio je Šarović.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.