Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva stranka: Kvalitetno obrazovanje kao garancija budućnosti

prva stranka

01Prva stranka opravdanim smatra zahtjeve sindikata Visokog obrazovanja za konačno definisanje kolektivnog ugovora i poziva Vladu KS da pokaže dobru volju i ne gura akademsku zajednicu na ulicu kako bi ostvarivala svoja prava, kaže se u saopćenju za javnost Prve stranke i dodaje:

– Protivimo se uspostavljenom političkom sistemu koji je svoj opstanak bazirao na kontinuiranom podcjenjivanju znanja čime su deformisane društvene vrijednosti i zaustavljen svaki napredak BiH.

Evidentno je da su profesori UNSA pogrešnim politikama diskriminirani u odnosu na ostale budžetske korisnike, a posebno one koji obnašaju izvršnu i zakonodavnu vlast.Ovo je velika prilika za kantonalnog premijera Adema Zolja da konačno učini nešto korisno i pokaže da mjerilo njegovih kvaliteta i moralnih normi nije isključivo svedeno na plagijatorstvo iskazano u ekpozeu njegovog plana i programa. Vrijeme je da loši đaci instalirani u vlast konačno pokažu trunku morala i obrazovanje shvate kao nešto više od bitke za imovinu fakulteta i poštivanje vjerskih sloboda.

Građanima Sarajeva poručujemo da biraju one koji obrazovanje imaju u vrhu svojih političkih prioriteta i koji se neće zaustaviti samo na regulisanju prava iz radnog odnosa akademskog osoblja. Obrazovni sustem vapi za reformama, ali i autonomijom koja mu je davno oduzeta.

Prva stranka se u potpunosti zalaže za razvoj kritičkog mišljenja u društvu bez čega nove generacije i društvo u cijelini ne mogu očekivati vidljivi napredak. U tom pravcu Prva stranka poziva i akademsku zajednicu da se konačno probudi iz letargije u koju je zapaala i da se ne zadržava samo na zahtjevima za sopstveno materijalno zbrinjavanje. Naš cilj je kvalitetno obrazovanje kao grancija budućnosti, kaže se u saopćenju za javnost.