Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novih šest zaraženih

Prva tri slučaja koronavirusa u Sarajevu!

kcus

Tri slučaja zaraze utvrđena kod građana Sarajeva, jedna iz Tešnja, te dva iz Goražda

U BiH je večeras potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kako saznajemo, od 13 uzoraka urađenih na KCUS-u šest je bilo pozitivnih na koronavirus

Tri slučaja zaraze utvrđena kod građana Sarajeva, jedna iz Tešnja, te dva iz Goražda. Ovo su prvi slučajevi koronavirusa u Sarajevu.

Zaražena žena iz Tešnja je bliža srodnica prvozaraženog, muškarca rođenog 1971. godine, koji je 5. marta stigao iz Italije.

– Odmah se i posumnjalo da bi i ona mogla biti zaražena te je bila stavljena u samoizolaciju, a jutros je uzorak poslan na analizu u Sarajevo, potvrdio je općinski načelnik i predsjednik Kriznog štaba civilne zaštite Tešanj Suad Huskić.

Radi o osobama koje su bile na proslavi preduzeća Igman iz Konjica. Kada je riječ o Goraždu, radi se o kontaktima povezanih sa Munevereom Fočo, direktoricom Ginexa.

Komandant štaba Civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edita Velić izjavila je večeras da su na području tog kantona zabilježena dva nova slučaja oboljelih od koronavirusa.

I direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebija Izetbegović je potvrdila za N1 da su osim tri potvrđena slučaja u Sarajevu, analizom utvrđena i dva oboljela u Goraždu i jedan u Tešnju.

– Imamo informaciju da su dva od pet testiranih na koronavirus pozitivni i da su to osobe za koje se smatralo da su bili u prvom kontaktu, odnosno najbliži saradnici osobe kod koje je već potvrđen prvi slučaj koronavirusa u BPK Goražde –istakla je Velić.

Za ujutro je najavila novu sjednicu kantonalnog štaba

– Kantonalni štab civilne zaštite će održati sjednicu rano ujutro kada se potvrde imena i kada se bude znalo o kojim osobama se radi. Do tada pozivam sve građane da se pridržavaju mjera i naredbi koje su izdate, da izbjegavaju socijalne kontakte i kretanja, a one koji budu u najbližem kontaktu sa osobama za koje se utvrdi da su u ova dva pozitivna slučaja, molimo da se prijave epidemiologu, kako bi se nad njima vršio zdravstveni nadzor – poručila je Velić.

Novim slučajevima broj zaraženih u našoj zemlji porastao je za 89. Dakle, u Republici Srpskoj identificirano je sada 59 slučajeva, a u Federaciji BiH 30 slučajeva zaraze koronavirusom.

Totalna obustava kretanja: Djeca i stariji ne smiju ni u auto!