Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva zajednička sjednica Predsjedništva SDP Stari Grad i DF Stari Grad

sdp df sg (2)

Na osnovu odredbi Okvirnog plana zajedničkog djelovanja održana je Prva zajednička sjednica Predsjedništva SDP BiH Stari Grad Sarajevo i DF Stari Grad Sarajevo. Općinske organizacije dvije partije na ovaj su način započele operacionalizaciju odredbi iz Okvirnog plana zajedničkog djelovanja, a naglašeno je kako je bitno što implementacija počinje iz Starog Grada kao jedine općine u Kantonu Sarajevo u kojoj nacionalne stranke ne kontrolišu ni načelnika ni većinu u Općinskom vijeću.

Predsjednici Sanel Dragolovčanin (DF) i Malik Garibija (SDP) ističu kako se u Starom Gradu još na prošlim izborima pokazalo da građanske snage mogu donijeti prevagu, sve dok iskreno sarađuju i ne rade jedni protiv drugih.

U ovoj općini lijevi, građanski i nezavisni politički subjekti zajednički djeluju i sarađuju još od perioda prije lokalnih izbora. To je dalo odlične rezultate i ovo je logičan slijed događaja. Okvirni sporazum koji su za sada potpisali SDP i DF otvoren je, te je na sastanku naglašeno kako se svi prisutni nadaju da će i druge lijeve i građanske stranke potpisati ovu platformu. Međutim, iskazano je i kako prisutni ne pate od forme, te kako će uvijek tražiti načine da sarađuju sa onima koji dijele iste ili slične ciljeve.

Načini zajedničkog rada i djelovanja dogovoreni su na samoj sjednici, a ideja je da višeslojnim ispreplitanjem dođe do što čvršće i što kvalitetnije saradnje ove dvije partijske organizacije. Najavljene su zajedničke tematske sjednice organa DF-a i SDP-a Stari Grad, nastavak rada u zajedničkim sjednicama klubova vijećnika, zajedničke inicijative u Općinskom vijeću, itd.

Dogovoreno je i formiranje dva međupartijska radna tijela i to Zajedničkog radnog tijela predstavnika mjesnih odbora i savjeta mjesnih zajednica, te Zajedničkog radnog tijela predstavnika u općinskim komisijama. Radom ove dva radna tijela namjerava se povećati produktivnost i poboljšati protok informacija, s obzirom da upravo do ovih ljudi najbrže dolaze vijesti o konkretnim problemima u lokalnoj zajednici.

Jedan od zaključaka zajedničke sjednice je i da se u što skorijem periodu održi međustranačko savjetovanja koje bi uključivalo predstavnike općinskih organizacija svih drugih stranaka koje za sebe smatraju da pripadaju lijevom odnosno građanskom bloku. Ovakvi sastanci i saradnja već postoje u Starom Gradu ali sada postoji potreba da se oni formalizuju i podignu na jedan novi nivo. Ujedinjena ljevica je glavni prioritet, pa SDP Stari Grad i DF Stari Grad pozdravljaju svaki vid bilateralne, trilateralne i multilateralne kooperacije, čiji je krajnji cilj i ishod zajednički nastup, borba protiv aktuelne vlasti i aktuelnog socijalno-ekonomskog stanja u zemlji.