Dončić ispisao historiju: Slovenac ispred Petrović, Divca i Kukoča

doncic

Luka Dončić, jedan od najtalentovanijih igrača današnjice, odigrao je fenomenalan meč u borbi za polufinale Evropskog prvenstva.

Osamnaestogodišnji bek Real Madrida je, uz prvu zvijezdu tima Gorana Dragića (26 poena, osam asistencija, šest skokova), bio najzaslužniji za trijumf ‘Zmajčeka’ nad Latvijom (103:97).

Luka je meč završio sa 27 poena (3/3 za dva, 4/11 za tri) i devet uhvaćenih lopti, a posebno je oduševio igrom kada se duel lomio u samom finišu, pogodivši i trojku sa preko deset metara.

Dončić je tako ponovo ušao u historiju završnih turnira Eurobasketa kada su u pitanju tinejdžeri (igrači od 18 i 19 godina), a samo je Arvidas Sabonis ispred njega.

Sabonis je, od 1981. godine od kada se vodi evidencija, prvi na listi sa samo poenom više, legendarni Litvanac zauzima i treće mjesto sa 26 poena, a do oba učinka stigao je sa 19 godina, kao i svi ostali na listi sem Luke.

Slijedi Slovak Julijus Mihalik (26), Čeh Luboš Barton (26), pokojni Hrvat Dražen Petrović (25), Vlade Divac (25) i Toni Kukoč (23).

Top deset zatvara upravo Dončić sa 22 poena ranije na šampionatu.

Novu šansu da napadne Sabonisov rekord imaće već u četvrtak, kada će se Slovenci od 20.30 boriti sa Špancima za veliko finale.