Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH

Prve blokade: Otkazana sjednica Grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva

arnaut

Pokazalo se da ukoliko od 14 članova Grupe, ne dođu samo tri iz Doma naroda PSBiH, nema kvoruma za zasjedanje

Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH zakazana za danas, neće biti održana jer su tri člana Grupe iz Doma naroda i to delegati Sredoje Nović (SNSD), Bariša Čolak (HDZ) i Munib Jusufović (SBB )jučer najavili da neće doći na sjednicu, saznaje Fokus.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Ne ulazeći u razloge nemogućnosti dolaska ovih članova na sjednicu, ipak, na ovaj način potvrdilo se da rad ovog četranestočlanog tijela koje bi trebalo raditi na izmjenama Izbornog zakona mogu blokirati tri člana iz Doma naroda.

Na opasnost od mogućnosti ovakvog scenarija, ranije je u raspravama pri usvajanju Poslovnika Grupe upozoravao član ovog tijela Damir Arnaut (NS), koji je ukazivao na disproporcionalnu ulogu tri člana Doma naroda u odnosu na osam članova iz Predstavničkog doma. No, u izjavi za Fokus on kaže da nije bilo volje da se ova anomalija pravovremeno eliminira.

-Od prve sjednice ukazujem na sistemsku opasnost davanja prioriteta Domu naroda u ovom tijelu, no SDA-HDZ-SNSD su odlučili da rade ovako. Tri člana iz Doma naroda ne dođu, ostalih 11 članova Radne grupe ne može raditi, što se danas i ostvarilo. Još gore, jedan od njih ne podrži da se ova anomalija izmijeni, prijedlog ne može proći jer svaki od njih trojice ima veto na izmjene Poslovnika. Ali ovakvim pristupom gospoda Dodik, Izetbegović i Čović su također preuzeli punu odgovornost za ishod ovog procesa-kaže Arnaut.

Mandat Interresorne radne grupe je izmjena izbornog zakonodavstva, a najavljivano je da će ovo tijelo do kraja godine imati i rezultate. No, po dosadašnjoj dinamici rada, odnosno njihovim efektima, te otkazivanje današnje sjednice zbog nedolaska samo tri od 14 članova, nema puno prostora za optimizam da će te najave biti i realizirane.

Izmjena izbornog zakona u BiH jedan je od 14 prioritetnih uslova u Mišljenju Evropske komisije koje naša država mora ispuniti prije dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU, odnosno početka pregovora o samom članstvu.

Interresornu radnu grupu iz Predstavničkog doma čine Alma Čolo (SDA), Borjana Krišto(HDZ), Dženan Đonlagić(DF), Damir Arnaut (NS), Branislav Borenović(PDP), Saša Magazinović (SDP), Snježana Novaković Bursać (SNSD)i Nenad Stevandić (US), iz Doma naroda delegate Bariša Čolak(HDZ), Sredoje Nović(SNSD) i Munib Jusufović(SBB), dok Vijeće ministara BiH predstavljaju ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac(SNSD), zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić(HDZ) i zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović(SDA).