Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

institut za javno zdravstvo

Prve vakcine u RS ipak neće stići ovog mjeseca, najavili ih za polovinu februara

20210126_2_46559488_61944118_Web

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske je podsjetio da će bh. enitet RS nabaviti 400.000 doza ruske vakcine za 200.000 građana, a da nije poznato koliko će tačno vakcina BiH dobiti preko COVAX mehanizma

Očekujemo da će prve vakcine stići polovinom februara, rekao je danas Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

On je podsjetio da će bh. enitet RS nabaviti 400.000 doza ruske vakcine za 200.000 građana, a da nije poznato koliko će tačno vakcina BiH dobiti preko COVAX mehanizma, obzirom da nabavka ide sukcesivno.

“Cilj nam je da kroz veću nabavku obezbijedimo veću količinu vakcina da bi imali kontinuiran proces vakcinacije”, kazao je Zeljković.

U toku sedmice očekuju informaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine o nabavci i distribuciji vakcina.

Pojasnio je da će za rusku vakcinu u toku sedmice biti završene procedure i dostavljena dokumentacija kako bi mogli ući u proceduru nabavke i isporuke.

Zeljković je rekao da je institut raspisao nabavku hladnog lanca za vakcine kako bi spremno dočekali prve doze.

“Kada počne, kada se vakcinišu prve osobe i dalje će biti na snazi epidemiološke mjere, osoba koja se vakciniše neće moći skinuti masku, dok ne budemo vakcinisani u određenom procentu da sama transmisija virusa bude otežana”, rekao je Zeljković.

Apelujući na građane da poštuju mjere istakao je da “svi moramo imati visok nivo svjesti u poštovanju mjera”.

Zeljković i Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS istakli su da u posljednjim danima raste broj hospitalizovanih.

Kada je u pitanju četrnaestodnevna incidencija u RS-u je zabilježeno 9,45 smrtnih ishoda na 100.000 stanovnika

Aćimović je rekla da se protiv novih sojeva bori kao i do sada protiv koronavirusa, te da je najbitnija prevencija, kontrola širenja i pravovremeno liječenje.