Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi dan “sirotinjskog ljeta”: Ako na Miholje sjever vuče, veliku zimu dovuče

BiH

snijeg

Ako je uoči Miholja vedra noć, zima će imati veliku moć, ako na Miholje sjever vuče, veliku zimu i snijeg dovuče, samo su neke od izreka koje se godinama u narodu prepričavaju, a vezane su za narodnu prognozu zime.

S obzirom da je danas nastupilo Miholje ljeto, a da je u Bosni i Hercegovini izuzetno hladno, moguće je očekivati hladnu i sniježnu zimu. Ipak, statistička procjena zime Federalnog hidrometeorološkog zavoda još uvijek urađena, jer se statističke procjene zime rade s prvim danom nastupanja ovog godišnjeg doba.

Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazao je za Patriju da meteorolozi mogu prognozu predvidjeti za 15 dana, a da su sve ostalo statističke procjene.

– Rano je govoriti o tome kakva nas zima čeka, a narodne prognoze su samo narodne. Ipak, ljudi to godinama pričaju i prenose s koljena na koljeno, ali naučno to se ne može potkrijepiti – istakao je Krajinović.

U većini evropskih jezika pojam je najčešće poznat kao “bablje ljeto”, ali se javljaju i drugi oblici, vezani uglavnom za neki jesenski praznik, kao što su “Miholjsko ljeto” koje se odnosi se na razdoblje toplog vremena koje nastupi nakon blagdana sv. Mihovila.

U Bugarskoj se npr. ovakav tip vremena naziva “ciganskim ljetom” (sirotinjsko ljeto), a francusko i englesko govorno područje koristi sintagmu “indijansko ljeto”. Postoji i objašnjenje da je baba čest naziv planinskih vrhova, pa da predstavlja najudaljeniju tačku ljeta u godini.