Prvi memorijal “Goran Čengić“ za mlađe uzraste održat će se 15. aprila

BiH

skenderija

Škola rukometa Sedmerac iz Sarajeva u saradnji sa Centrom “Skenderija“ 15. aprila organizovaće Memorijalni turnir Goran Čengić.

Biće to prilika da se mladi sarajevski rukometaši druže, odmjere snage, ali i prisjete Čengića koji je izgubio život u sarajevskom naselju Grbavica, u junu 1992. godine. Ubio ga je ratni zločinac Veselina Vlahović Batko, kada je pokušao odbraniti komšiju. Na kraju ih je “monstrum s Grbavice“ obojicu odveo iz grbavičkog nebodera i streljap na Trebeviću.

Čengićevo tijelo pronađeno je devet godina kasnije i dostojanstveno pokopano u porodičnoj grobnici na sarajevskom groblju Bare.

Prema riječima mnogih koji su poznavali Čengića riječ je o vrhunskom sportisti, koji je u ratu pokazao i svoju hrabrost. Igrao je za rukometne klubove Bosna, Mlada Bosna i Crvena zvezda. No, isto tako mnogi smatraju da mu se Sarajevo nije dovoljno odužilo, jer niti jedna ulica u glavnom bh. gradu ne nosi njegovo ime. Nedavno je veliku buru u javnosti podigla odluka Općinskog vijeća Novo Sarajevo, prema kojoj dvorana u blizini stadiona Grbavica neće nositi ime “Goran Čengić“, nego Novo Sarajevo.

Rukometni klub Bosna, dok je bio jedan od najboljih sportskih kolektiva u BiH, u nekoliko navrata je organizovao memorijalne utakmice “Goran Čengić“ u kojima su igrali protiv RK Zagreb, RK Koper, reprezentacije Katara…

No, sada će Čengić konačno u svom gradu dobiti i memorijalni turnir u njegovu čast, koji bi trebao prerasti u tradiciju. Svoju ulogu u organizaciji turnira imao je i Ismir Jusko, aktuelni ministar prometa i komunikacija BiH.

“Nakon nekoliko godina stanke na prijedlog od posljednje memorijalne utakmice i u dogovoru sa gospodinom Ismirom Juskom, naša škola rukometa je pristala i ima čast da organizuje prvi memorijalni turnir za mlađe uzrasne kategorije ‘Goran Čengić’. Radi se o dječacima 2004. i 2005. godište. Učestvovaće Škola rukometa Sedmerac, Rukometni klub Vogošća, Rukometni klub Briješće i Škola rukometa Respect“, kaže Sanjin Kolaković, suosnivač ŠR Sedmerac i aktuelni trener rukometaša sarajevske Bosne.

Dodaje da su svi klubovi iz Sarajeva i okoline, te da je cilj turnira okupljanje mladih, popularizacija rukometa i najvažnije sjećanje na Čengića.

“Sjećanje na velikog sportistu, rukometaša, kojeg ne smijemo zaboraviti nikada, to je cilj nas mladih trenera. Da skupimo djecu, da ih podsjetimo da se i prije igrao jako dobar rukomet i da se sjetimo velikog čovjeka“, naglasio je Kolaković.

Amer Kapo, direktor Centra “Skenderija“ ističe da je objeručke prihvatio prijedlog da se organizuje Memorijalni turnir “Goran Čengić“.

“Ove godine smo odlučili da sa Školom rukometa Sedmerac pokrenemo Memorijalni turnir ‘Goran Čengić’ i zaista nam je drago zbog toga. Kao Centar ‘Skenderija’ posljednjih godina radimo na afirmisanju sportskih dešavanja i po nama je jako bitno da smo u suorganizaciji turnira. Goran Čengić je sportista i dao je život za ovaj grad, na neki način, i želimo da mu se odužimo“, kazao je Kapo.

Centar “Skenderija“ će za turnir obezbijediti besplatno korištenje dvorane. Planirano je da se turnir igra 15. aprila sa početkom u 11 sati. Igraće se dvije polufinalne utakmice, a zatim za treće mjesto i finale.