KCUS

Prvi put operacije ugradnje uređaja za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu potporu

kcus334

Po riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS Nermira Granova na ovoj Klinici zbrinjavaju se najzahtjevniji bolesnici koji boluju od krajnjeg stadija srčanog popuštanja

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prvi put u BiH, urađene su dvije operacije ugradnje uređaja za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu potporu. Ovim operativnim zahvatima spašeni su životi dvojice mladića, koji usljed teškog oboljenja nisu mogli obavljati ni najosnovnije aktivnosti.

– Zahvaljujući ovom uspjehu, BiH sada stoji na listi država svijeta koje imaju program ugradnje i podrške za pacijente sa dugotrajnom mehaničkom cirkulatornom potporom. Sa ovim operativnim zahvatima možemo s pravom reći da smo dosegli sami vrh u ovoj oblasti medicine. Radićemo svim snagama da se uspostavi program transplantacije srca – kazala je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Po riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS Nermira Granova na ovoj Klinici zbrinjavaju se najzahtjevniji bolesnici koji boluju od krajnjeg stadija srčanog popuštanja. Većina ovih bolesnika su kandidati za transplantaciju srca.

U Bosni i Hercegovini ne postoji program transplantacije srca, čime je ovog grupi pacijenata uskraćeno osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na život.

– Zbog toga se javila potreba za razvijanjem programa koji bi jednim dijelom mogao prestavljati alternativu transplantaciji srca – kaže Granov.

U posljednje vrijeme je zabilježen veliki napredak u liječenju iz oblasti krajnjeg stadiija srčanog popuštanja u smislu usavršavanja rada uređaja koji nadomještaju funkciju srca. Funkcija uređaja VAD-a (ventricular assist device) ili dugotrajne mehaničke cirkulatorne potpore je da nadomjesti funkciju oštećene srčane komore.

– Ovim operacijama spasili smo živote dvojice mladića, koji su iz punog zdravlja, nakon preležane upalne bolesti, ostali sa terminalnim stadijem srčanog popuštanja. Ovo oboljenje može se pojaviti kod bilo koga od nas, bez ikakvog prethodnog upozorenja – istakao je Granov.

Dvadesetsedmogodišnji E.B. iz Bugojna ističe da je po dolasku u KCUS bio izuzetno mršav, te usljed nemogućnosti pravilne ishrane svakodnevno dodatno gubio na težini. Dodaje da se njegov život svodio na krevet i iščekivanje onog najgoreg.

– Ovo je za mene kao da sam se ponovo rodio. Raduje me što u našoj domovini imamo ovako stručne i ljubazne ljekare, a za Klinički centar u Sarajevu imam samo riječi hvale. Hvala stručnim ljekarima koji su kroz ovu moju tegobu bili i ostaće veliki prijatelji, hvala ljubaznim medicinskim sestrama i tehničarima, divnim servirkama i spremačicama. Svi oni su mi ulijevali snagu da se borim za svaki novi dan. U bolnici sam proslavio i svoj dvadesetsedmi rođendan,uz tortu i svijeće koje su mi kupili uposlenici Klinike – kazao je E.B.

Tridesetpetogodišnji S.V. iz Sarajeva ističe da je njegovo srce bilo toliko slabo, da mu je i disanje u stanju mirovanja bilo veoma zamorno. On izražava posebnu zahvalnost svima koji su doprinijeli da se stvore uslovi za ovako kompleksne i životno značajne operacije.

Mladiće je zadnji dan boravka na Klinici posjetila i generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović koja nije krila radost i ponos na do sada nezabilježeni uspjeh u radu Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS.

Podršku za izvođene ovih operacija dalo je i Federalno ministarstvo zdravstva, te federalni Fond solidarnosti koji je iznašao finansijska sredstva da se iste i obave.

Ovo je bio sistemski način rješavanja najsloženijeg oblika srčanog oboljenja, jer ovo su pokazatelji oporavka tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u BiH, gdje KCUS ima dominantnu ulogu, navedeno je u saopćenju KCUS-a.