BiH

HNK

Prvi razgovor predstavnika vlasti i sindikata zdravstva: Trnovit put je ispred nas

28/01/2021

Predsjednik Sindikata SKB-a Mostar Ivica Anić sat kasnije izašao je zadovoljan, najavivši da će tokom dana uslijediti i zajedničko saopštenje Vlade i sindikata

Skoro dva mjeseca nakon početka generalnog štrajka radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, te serije štrajkova upozorenja i protestnih šetnji na ulicama Mostara, danas je u zgradi Kantonalne vlade održan prvi sastanak predstavnika vlasti i sindikata. Sastanku, ipak, nije prisustvovao predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković, kojeg za pregovaračkim stolom nije željela druga strana, pravdajući to navodnim izostankom reprezentativnosti sindikata koji predstavlja.

Predsjednik Sindikata SKB-a Mostar Ivica Anić sat kasnije izašao je zadovoljan, najavivši da će tokom dana uslijediti i zajedničko saopštenje Vlade i sindikata.

“Zadovoljan sam iz razloga što smo konačno sjeli i razgovarali. Vjerujem da će sve uroditi plodom, iako smo naravno ovo trebali uraditi davno, što ipak nije bilo do nas. Nadam se skorom početku zvaničnih pregovora u skladu sa protokolom o pregovaranju, a kako bismo otklonili nedoumice i na zadovoljstvo obje strane potpisali Koletkivni ugovor”, rekao je Anić.

Predstavnici vlasti uputili su upit Federalnom ministarstvu zdravstva o mogućnosti da u pregovorima učestvuje i predstavnik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, a od odgovora na koji se čeka zavisit će dalji sastav pregovaračkog tima sindikata. Anić ističe da su u Vladi voljni što prije početi pregovore, kao i da članstva sindikata ostaju u štrajku do potpisa Kolektivnog ugovora.

“Danas sam nastupio otvorenih karata, a vjerujem da je to učinila i druga strana. Rekao sam da smo sve mogli završiti u junu, a onda su oni kazali svoju stranu priče”, dodao je.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković vjeruje da će ipak uskoro sjediti za pregovaračkim stolom.

“Dobro je da se prvi put sjelo i razgovaralo, iako sam i dalje uvjerenja da je trnovit put ispred nas. Nadam se skorom odgovoru iz Federalnog ministarstva zdravstva, uvjeren da će kazati da niko ne smije utjecati na pregovarački tim sindikata. Mislim da će se stvari uskoro razjasniti i po ovom pitanju i da ćemo u najboljem sastavu započeti pregovore. Štrajk i dalje ide, a ja se kao optimista nadam najboljem”, naveo je Vuković.

I na nedavnoj sjednici Skupštine HNK-a kazano je da se Kantonalna vlada ne smije miješati u rad sindikata. Anić je ponovio da Vuković i njegov kolega nisu u tim pozvani kao predstavnici reprezentativnog sindikata, nego kao stručnjaci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.