Prvo OV u BiH koje je izglasalo zabranu: Kladionicama na Ilidži “odzvonilo”

kladionice-ilidza

Građani u centru Ilidže više neće moći igrati igre na sreću. Općinsko vijeće Ilidža usvojilo je odluku kojom se zabranjuje rad kladionica i kockarnica u ulicama Rustempašina, Mala aleja, Mustafe Pintola, Željeznička, Emira Bogunića Čarlija i na Terminalu.

– Ovo je najjača odluka općinskih vijeća kada je riječ o ovoj problematici, s obzirom na to da smo mi najveće područje zaštitili. To je prva ekstra poslovna zona, dakle samo jezgro Ilidže. Pored navedenih ulica, kladionice koje se nalaze u blizini 100 metra školskim i vjerskim objektima morat će biti uklonjene. Znači, kladionice će moći raditi daleko od škola – istakao je vijećnik Nermin Muzur, koji je predložio ovu inicijativu.

Dodao je da su sada na potezu Federalno ministarstvo finansija i nadležne inspekcije, od kojih je zatraženo da što prije izađu na teren, obiđu kladionice i poduzmu sve zakonske mjere.

Načelnik Senaid Memić zadovoljan je jer izmjenom Zakona o igrama na sreću konačno i Općina, pored Ministarstva finansija, odlučuje o otvaranju kladionica, što ranije nije bio slučaj.

– Općina sada ima zakonsko uporište da odbije svaki zahtjev za otvaranje kladionice. Odnosno, niko neće dobiti saglasnosti za kladionicu tamo gdje je zabranjeno, čak ni Lutrija BiH. Kladionice nam aposlutno ne trebaju jer uništavaju porodice. Mi nećemo biti saučesnici u pljačkanju države i ljudi – kazao je za Faktor načelnik Senaid Memić.

Odluka o ukidanju kladionica u centru Ilidže i u blizini škola i vjerskih objekata stupit će na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama.

Vijećnik Nermin Muzur pokrenuo je i inicijativu i uputio je u Skupštinu Kantona Sarajevo za izmjenu Zakona o visini taksi, kojim bi se povećale cijene taksi za sve kladionice i kockarnice.

– Prema aktuelnom kantonalnom zakonu za sjedište kladionice, cijena taksi je od 12.000 do 15.000 KM, a za sve ostale poslovnice 2.000 KM. Mi tražimo da cijena za sjedište bude duplo skuplja, 30.000 KM, a za poslovnice da to bude 7.000 KM. Time želimo izvršiti pritisak, ako te igre na sreću ne možemo skroz zatvoriti, barem da im nametnemo veći rashod koji moraju platiti – kazao je Muzur.