Smije li musliman ići na more?

more plaza

Safet Kuduzović, doktor islamskih nauka, koji preko interneta dijeli savjete vjernicima, sve je zatalasao svojom uputom muslimanima iz BiH da dobro vode računa kada će ići na more, a komentari, njegovog tumačenja, pogotovo na društvenim mrežama, već danima ne prestaju i pravi su hit.

Samo u januaru i februaru

Kuduzović kaže da “pored morske obale nema hajra” i ko god je bio na moru nikakve lijepe utiske nije donio. P

Po njemu muslimani mogu ići na more samo u crnogorsko ljetovalište Ulcinj i to jedino tokom januara i februara, „a mart je već kritičan“.

S druge strane, na portalu Islamske zajednice u BiH objavljena je fetva muftije dr. Enesa Ljevakovića. Fetve se smatraju službenim stavom Islamske zajednice, a Ljevaković je fetva-i-emin i to je funkcija pri Vijeću za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Njega imenuje reis i po njegovom ovlaštenju zadužen je da odgovara na pitanja muslimana iz oblasti islamskog prava. Ljevaković je jedan od najvećih autoriteta u Islamskoj zajednici u BiH i ima najviše obrazovanje iz islamskog prava.

Otkrivanje tijela

Dr. Enesu Ljevakoviću stiglo je pitanje: „Kao što znate većina muslimana iz BiH često ide na ljetovanje što u susjednu Hrvatsku što u Tunis, Tursku, Egipat… U tim slučajevima se pretežno na plažama kupaju u šorcevima i kupaćim kostimima, odnosno bikinijima. Je li to dozvoljeno i ako nije znači li to da muslimani ne mogu ići na more?“.

Odlaskom na more i boravkom u ambijentu koji tamo vlada u ovom vremenu, musliman se izlaže pojačanom riziku da počini neki grijeh. Naravno, tu je i odgovornost za porodicu. Zato treba voditi računa o tome i kloniti se mjesta na kojima je prisutna golotinja – stoji u odgovoru.

Muftija dr. Enes Ljevaković u svojoj fetvi dalje kaže: “Odlazak na javne plaže gdje se ljudi kreću otkrivenog avreta je šerijatski neprihvatljiv čak i kada bi osoba bila propisno obučena, a posebno ako bi otkrila vlastiti avret.

Nije muslimanima zabranjeno ići na more već otkrivati pred drugima svoj i gledati tuđi avret“.

Pojašnjenja radi, avret su dijelovi tijela koje po islamu treba pokriti.