Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PSBiH: Okončana rasprava o svim tačkama, slijedi izjašnjavanje poslanika

dom naroda psbih455

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je razmatrao Informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uslova BiH na evropskom putu; Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2015., te Izvještaj o napretku u provođenju Akcionog plana za realizaciju Reformske agende za nivo Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović je kazao da se radi o tri dokumenta koja razmatraju kao jednu tačku dnevnog reda.

On je sugerirao Kolegiju i Vijeću ministara BiH da ovo sljedeći put budu ili posebne tačke ili na posebnim sjednicama.

Poslanica Milica Marković je kazala da je materijal vrlo obiman i da sadrži veliki broj informacija i podataka o onome šta se do sada uradilo, odnosno šta se nije uradilo.

Po njenim riječima, evidentno je da veliki broj aktivnosti nije urađen, a za one za koje je napisano da su u toku može se vidjeti da je za te aktivnosti davno prošao rok.

Istaknula je da se mora ažurnije pratiti izvršavanje navedenih obaveza i dužnosti, dodajući da „ne rade svi istim intenzitetom i na isti način“.

Poslanik Mirsad Đonlagić je kazao da će poslanici SBBBiH podržati izvještaj, napominjući da “nije Direkcija za evropske integracije jedina institucija koja je odgovorna za sve procese koje smo mi obavezni da realiziramo u procesu evroatlantskih, odnosno evropskih i atlantskih integracija”.

Poslanici su okončali raspravu o svim tačkama dnevnog reda i nakon kraće pauze će se izjasniti o svakoj od njih.