Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PSBiH: Poslanici usvojili prijedlog budžeta za 2017. godinu

predstavnicki-dom-psbih1111

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su na kraju današnje sjednice Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2017. godini u prvom čitanju, nakon čega slijedi amandmanska faza.

Visina budžeta ostaje na nivou prethodnih godina, 950 miliona KM, vanjski dug iznosi oko milijardu KM, a poslanici su danas najviše primjedbi imali zbog toga što budžet nije razvojni, ali i zbog visine budžetske rezerve, naglašavajući da je, ipak, dobro što će biti vremena da se usvoji do kraja godine.

Danas je podržan i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama, po hitnom postupku, a njime je, između ostaloga, precizirano da se plaće zaposlenih u bh. institucijama zadržavaju na dosadašnjem nivou.

Državni poslanici većinom su glasova podržali i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima, u drugom čitanju.

Također, podržane su i izmjene Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu te izmjene Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Nakon što poslanici i delegati nisu podržali hitnu proceduru za izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, danas su ga razmatrali u prvom čitanju te ga podržali, a on predviđa da se imenuje novi saziv Stručnog vijeća Agencije jer je sadašnjem istekao mandat prije četiri godine.

Podršku nije dobio Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, jer su poslanici i tokom rasprave imali brojne primjedbe na rad ovog državnog tijela čija je osnovna funkcija imenovanje i nadzor nad radom sudija i tužilaca.

Podršku poslanika dobila je inicijativa poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Denisa Bećirovića čime je Vijeće ministara zaduženo da u roku 90 dana u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene Ustava BiH kojima bi se osigurala primjena presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.

Prijedlog poslanika iz Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) kojim se zаdužuје Vijeće ministаrа dа u rоku 120 dаnа u pаrlаmеnt dоstаvi Priјеdlоg zаkоnа о trаnspаrеntnоsti vlаsništvа i оgrаničаvаnju kоncеntrаciје vlаsništvа nаd mеdiјimа, dobio je potrebnu podršku.

Nije bilo dovoljno glasova za inicijativu poslanice Demokratske fronte (DF) Hanke Vajzović koja je zatražila od Vijeća ministara da u roku 60 dana u parlamentarnu proceduru dostavi izmjenu postojećih propisa koje podrazumijevaju i donošenje zakona o stavljanju van snage Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture.

Nakon što je odlučeno da se na narednoj sjednici razmatraju revizorski izvještaji za 73 državne institucije, poslanici su dali saglasnot na ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma čime je okončana današnja sjednica Predstavničkog doma PSBiH.