Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom FBiH podržao rad Agencije za reviziju privatizacije

parlament-fbih3445

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH podržali su većinom glasova Izvještaj o izvršenju Programa rada Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za 2015. godinu, a nakon toga okončali zasjedanje.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović sugerisao je da Vlada Federacije BiH predloži izmjene i dopune zakona koji se odnosi na reviziju privatizacije “jer se trebaju ukloniti nedostaci uočeni u dosadašnjoj primjeni”.

Po njegovim rječima, treba se razmisliti „o načinu kako da se efikasnije uredi drugostepeni postupak u smislu otklanjanja sukoba interesa u Vladinoj komisiji“. Od Agencije se, dodaje, očekuje da pređe na reviziju banaka.

Poslanik Kluba SBB-a Munib Jusufović smatra da „nije problem u tome da li podržati rad ove agencije, već da treba razjasniti ima li ikakav učinak ova agencija“.

– Ima li i jedna stvar koja zavređuje glas. Trebamo dati podršku da Agencija radi nešto, a ne da ne radi – kazao je Jusufović.

Direktor Agencije Vedad Duraković odgovorio je poslanicima da Agencija od početka rada, od juna 2014. godine do danas, utvrđuje činjenično stanje i radi dva procesa – pretvorbe i privatizacije.

– Ovo je naš prvi izvještaj, te se nadamo da će naredni biti efikasniji i učinkovitiji. Zaposlili smo određeni broj ljudi jer je ranije Federalni parlament odlučio da se izuzme od moratorija na zapošljavanje – kazao je Duraković.

Agencija za reviziju privatizacije ima zadatak izvršiti reviziju svih privatizovanih privrednih društava i banaka na teritoriji Federacije BiH, a samim tim njen rad je značajan sa aspekta uključivanja BiH u Evropsku uniju.

Pored ovog izvještaja, na sjednici je prihvaćen izvještaj o prošlogodišnjem radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Odobrene su i predložene izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom kojim bi se trebale uvesti novine u ovu oblast radi uspostave istog sistema upravljanja otpadnim materijama na području cijele Bosne i Hercegovine.

Jedna od novina odnosi se na posebne kategorije otpada, karakteristične po štetnosti za životnu sredinu, ljudsko zdravlje ili po količinama koje nastaju, zbog čega je neophodan posebno uređeni način upravljanja. Kao posebne kategorije definisani su ambalažni otpad, otpadna vozila, ulja, baterije i akumulatori, otpadne gume, električni i medicinski otpad.