Srđan Puhalo

Dobro jutro, Republika Srpska, javite RTRS da ima još živih Prijedorčana koji su nosili bijele trake

tomasica

Dobro jutro, Republika Srpska, javite RTRS da ima još živih Prijedorčana koji su nosili bijele trake 1992. godine, napisao je jutros na društvenoj mreži Twitter sociolog i politički analitičar Srđan Puhalo.

Podsjetio je Puhalo i na to koliko je nesrpskog stanovništva ubijeno u Prijedoru u periodu od maja do avgusta 1992. godine, gdje su sakrivani te koliko je Srba osuđeno za zločine u Prijedoru.

Objavio je banjalučki analitičar i depešu Stanice javne bezbjednosti Prijedor od 30. aprila 1994. godine. U depeši je izviješteno o mobilizaciji 10 stanica milicije sa 1.587 pripadnika. Stoji u dokumentu i da nije bilo neodazivanja na poziv niti izbjegavanja radnih obaveza.

Izviješteno je o preuzimanju vlasti u Prijedoru u 4 sata ujutro „zauzimanjem Stanice javne bezbjednosti i svih ostalih vitalnih objekata“.

Sve se to, stoji u dokumentu, desilo bez ispaljenog metka i sinhronizirano.

Podsjetimo, na današnji dan prije 26 godina vlasti bosanskih Srba su naredile nesrpskom stanovništvu da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe.

”Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”

Tokom 1992. godine na području općine Prijedor ubijeno je više od 3.000 ljudi – Bošnjaka i Hrvata.