Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

psiholog i analitičar

Puhalo komentarisao rušenje crkve u avliji nane Fate Orlović

puh

“Da bi se to desilo trebale su proći godine suđenja, nadgornjavanja i nacionalističkog smaranja svih nas u BiH…”

Psiholog i politički analitičar Srđan Puhalo komentarisao je uklanjanje nelegalno izgrađene crkve u dvorištu Fate Orlović, u Konjević-Polju, koje je počelo u subotu ujutro, javlja Anadolu Agency (AA).

”Za nekoliko minuta srušena je nelegalno izgrađena crkva u dvorištu Fate Orlović. Da bi se to desilo trebale su proći godine suđenja, nadgornjavanja i nacionalističkog smaranja svih nas u BiH”, napisao je Puhalo na društvenoj mreži Twitter.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti ranije odluke kojima je naloženo uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju, mjestu koje pripada bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podnijela je Fata Orlović i još 13 članova njene porodice 2018. godine.

Borba nane Fate Orlović za uklanjanje pravoslavne crkve, izgrađene u njenom dvorištu dok se nalazila u izbjeglištvu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, trajala je više od dvije decenije.