Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Puhalo: Ponižavajući Bošnjake u Prijedoru ponizili smo sebe

BiH

srdjan puhalo facebook(3)

Na današnji dan, 31. maja 1992. godine vlasti Prijedora, putem radija, nesrpskom stanovništvu naredile su da na vidna mjesta na svojim tijelima istaknu bijele trake, a na kuće bijele čaršafe. Vojska i policija Republike Srpske na taj način prepoznavala je nesrbe u Prijedoru, nakon čega su ih odvodili u logore i ubijali, piše NAP.

Nepuna dva mjeseca ranije, početkom aprila, na isti način označavani su i ubijeni i nesrbi Bijeljine.

U BiH, Hrvatskoj, ali i nekim drugim zemljama 31. maj se već nekoliko godina obilježava kao Dan bijelih traka.

Ipak, vlasti u RS-u još uvijek ne žele priznati zločine nad nesrbima Prijedora i okolnih mjesta. Negiraju postojanje zločina. Osporavaju i masovnu grobnicu Tomašica u blizini Prijedora, koja je jedna od najvećih masovnih grobnica pronađena na tlu Evrope.

U presudi Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, osuđen na 40 godina zavora zbog zločina u BiH, Prijedor se također spominje kao mjesto gdje je srpska vojska počinila zločine.

Goran Zorić iz prijedorskog Udruženja „Kvart“ prije nekoliko dana pokušao je u lokalnim novinama objaviti sjećanje na ubijenu djecu Prijedora, ali mu urednici novina to nisu dozvolili. Tokom stradanja u Prijedoru 1992. godine ubijeno je više od 100 djece, uglavnom Bošnjaka te nekoliko djece hrvatske nacionalnosti.

Ugledni banjalučki politički analitičar i sociolog Srđan Puhalo rekao je da je danas „dan kada smo ponižavajući Bošnjake u Prijedoru ponizili sebe“, piše NAP.