Puljić: Svake godine BiH napusti 10.000 Hrvata

puljic

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, ocijenio je da su Hrvati katolici diskriminirani u Bosni i Hercegovini u odnosu na druge brojnije narode upozoravajući da je to jedan od ključnih razloga zašto ih svake godine iseli oko 10.000.

“Oko 10.000 Hrvata katolika napušta Bosnu i Hercegovinu svake godine jer su u diskriminatornom položaju”, rekao je kardinal Puljić u razgovoru za portal Catholic Herald kojeg prenose mediji u BiH.

U intervjuu za dobrotvornu organizaciju Kirche in Not (Pomoć Crkvi u nevolji) koji je objavio Catholic Herald, vrhbosanski nadbiskup je pojasnio kako je katolička i hrvatska nazočnost u BiH istovjetna.

“Ako više ne bude Hrvata to znači da neće biti ni katolika budući da su većina Hrvata katolici. Zbog toga je veoma važno stvoriti situaciju jednakih prava za sve”, rekao je Puljić. Upozorio je kako je izvor svih nepravdi u Daytonskome sporazumu koji Hrvatima nije omogućio jednaka prava.

“Daytonski sporazum nije proveden u praksi i ponajviše su prepatili katolici Hrvati koji su u brojčanoj manjini. Ne postoje jednaka prava za katolike ondje gdje su oni manjina među većinom druge etničke skupine. Ova se diskriminacija očituje u političkom i administrativnom smislu, a osobito u području zaposlenja”, rekao je Puljić.