BiH

Strah od poplava

Puni se 32.000 vreća s pijeskom: U Sanskom Mostu alarmantno, izlile Una i Sana (FOTO)

13/05/2019
Foto: FUCZ

Prema predviđanjima najviše padavina i rast vodostaja Sane i njenih pritoka predviđa se u Sanskom Mostu zbog čega je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u ovu općinu uputila svoje timove

Zbog kiše koja od jučer pada na području Unsko-sanskog kantona došlo je do porasta vodostaja rijeka Une i Sane a u toku noći i sutrašnjeg dana očekuje se dodatno povećanje vodostaja.

Prema predviđanjima najviše padavina i rast vodostaja Sane i njenih pritoka predviđa se u Sanskom Mostu zbog čega je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u ovu općinu uputila svoje timove.

Stotinu pripadnika FUCZ sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva. Agencija za vodno područje rijeke Save ustupila je 32.000 vreća pripadnicima FUCZ koje će se večeras puniti pijeskom i rasporediti na kritičnim tačkama.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, održao je sastanak sa načelnikom Općine, predstavnicima Općinske službe i Štaba civilne zaštite, kao i ostalim strukturama u ovoj općini. Razgovarano je o pripremama koje je ova lokalna zajednica već provela u proteklih nekoliko dana i planu prema kome će se djelovati u narednom periodu.

Večeras će biti održan i sastanak sa premijerom Vlade i Kantonalnim štabom Unsko-sanskog kantona.

Zbog obilnih padavina Općinski štab civilne zaštite Sanskog Mosta, na vanrednoj sjednici, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Timovi FUCZ od jutros su na terenu i u Općini Usora, gdje se prati stanje koritom rijeke Usore sve do ušća u rijeku Bosnu. Timovi za odbranu od poplava i spašavanje na vodi i pod vodom sa čamcima i potrebnom opremom dežurat će cijelu noć i naredni dan kako bi se spriječilo prodiranje vode u naseljena područja i stanovništvu pružila potrebna pomoć.

IZ KORITA SE IZLILE UNA, SANA, JAPRA I VOJSKOVA

Zbog izlivanja rijeke Sane u Blagaju kod Bosanskog Novog, u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Iz korita su se izlile i rijeke Una, Japra i Vojskova.

Rijeka Japra ugrozila je nekoliko domaćinstava

Zaplavljenih domaćinstava ima u dolini Japre i Vojskove, a na više lokalnih puteva ima problema u saobraćaju zbog izlivanja vode i odrona.

Zbog odrona, saobraćaj se odvija jednom trakom na putu Rudice – Latinović Brod, a otežan je saobraćaj i u Ulici Meše Selimovića u prigradskom naselju Urije.

Zamjenik načelnika opštine Bosanski Novi Bojan Lukač kaže da tokom dana nije bilo dojava o ugroženosti stanovnika.

On je naveo da će naredna sjednica Štaba za vanredne situacije biti održana sutra u 8.00 sati.

Vodostaj rijeke Une večeras iznosi 435 centimetara ili za 138 centimetara više nego jutros.

Vodostaj Sane večeras je 442 centimetra i za 102 centimetra je viši nego jutros.

Redovne mjere zaštite od poplava su na snazi pri vodostaju Sane od 320 centimetara.

Rijeka Sana izlila u Blagaju

Kada je riječ o vodostaju Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja od 450 centimetara, vanredne na 510 centimetara, a stanje elementarne nepogode kad vodostaj dostigne nivo od 540 centimetara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.