BiH

Puste ulice u Sarajevu: I turisti iz Moskve iznenađeni hladnoćom

08/01/2017

Niske temperature jutros su skoro pa opustjele gradsku šetnicu u centru Sarajevu kao i lokalnu gradsku tržnicu, piše Anadolu Agency (AA).

Pijacu Markale koja inače vrvi od prodavača i kupaca, jutros su ispunile samo prazne tezge. Zbog temperature koja se spustila čak 22 stepena ispod nule, na Markalama su jutros samo tri promrzla prodavača sa robom koja je prekrivena debelim dekama.

U neformalnom razgovoru za AA ističu kako su došli kako bi ispoštovali kupce zbog obećane robe, ali da uskoro napuštaju tržnicu zbog velike hladnoće kakvu ne pamte.

Malo dalje na platou ispred Katedrale Srca Isusova, gradska šetnica neobično je mirna. U prolazu tek pokoji šetač omotan debelim šalom dobaci kako žuri da se što prije skloni na toplo.

Neobično je da na Ferhadiji nema uličnih prodavača, ali ima poneki turista.

Julija je u Sarajevo sa prijateljicom prije pet dana stigla iz daleke Moskve. Iako je ruska prijestolnica poznata po ekstremno niskim temperaturama, Julija za AA kaže kako “sličnu zimu nije očekivala i u Sarajevu”.

“Iz Moskve sam došla sa prijateljicom, u Sarajevo smo stigle prije pet dana, danas se vraćamo. Zaista nam je bilo hladno sve vrijeme ovdje, ali lijepo jer nismo prvi put u Sarajevu, već treći. Nismo očekivali da će ovako hladno biti i u Sarajevu. Zaista je neočekivano”, ističe Julija.

Sarajlija Brano, sa druge strane, dodaje kako ne pamti kada je u Sarajevu bilo sličnih hladnoća kada na ulicama nije bilo nikoga.

“Zaista ne pamtim ovakvu hladnoću. Prvi put sam jutros, nakon mnogo mnogo godina doživio da su sva stakla pod zavjesom od leda, da ne mogu vidjeti šta se dešava vani, izuzetno je hladno, ali januar je pa nije čudo. Par dana će se zadržati, nakon toga ide snijeg. Bolje je opet nego smog. Smog je tragedija, udar na zdravlje, prema tome je sasvim uredu da bar imamo čist zrak”, kazao je Brano.

Sarajevo je jutros, s temperaturom od minus 22 stepena Celzijusa bio najhladniji glavni grad u Evropi. Meteorolozi najavljuju kako bi se niske temperature mogle zadržati do četvrtka nakon čega se očekuju padavine.

Komentari