Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Put na SP u Brazil ipak platili bh. građani

O trošku državnog proračuna putovalo se na kojekakve manifestacije po svijetu, a iako su vlasti tvrdile kako putovanja na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil ništa ne koštaju bh. građane godinu dana od tog događaja ispostavilo se netačnim, piše Dnevni list.

Naime, Ured za reviziju institucija u BiH u izvješću o radu Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi kako je zbog rada u konzularnom uredu za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu organiziran boravak za tri zaposlena iz Ministarstva. Ukupni izdaci po fakturi dobavljača su iznosili 37.978 KM, a odnose se na zračni prijevoz (15.450 KM), hotelski smještaj (15.528 KM) i troškove zakupa ureda (7.000 KM). U skladu sa izdanim nalozima isplaćene su dnevnice zaposlenima u iznosu od 6.579 KM. Na čelu ovoga ministarstva u 2014. bio je Zlatko Lagumdžija.

Nema izvještaja o radu

“Tokom obavljanja revizije nije nam prezentirana analiza o potencijalnom broju državljana BiH koji će učestvovati na spomenutom događaju niti druge informacije o potrebi za boravkom tri zaposlenika tokom cijelog perioda trajanja prvenstva”, navode revizori, dodavši kako nema ni dokumentacije o obavljenim konzularnim radnjama tokom prvenstva.

Revizori skreću pozornost kako po njima ovakav trošak nije opravdan s obzirom da su prvenstvu prisustvovali i zaposlenici iz veleposlanstva u Washingtonu koja nerezidentno pokriva Federativnu Republiku Brazil.

Nije samo put u Brazil ‘zapao za oko’ bh. revizorima. U izvješću se navode i ogromne pogodnosti koje, naravno po zakonu, koriste bh. diplomati diljem svijeta. Tako se navodi kako je na plaće u diplomatsko konzularnim predstavništvima potrošeno više 12,6 miliona u 2014., a za njihove naknade više 9,5 miliona maraka.

I na smještaju u DKP se nije štedjelo. Pravo na troškove smještaja ostvaruju šefovi DKP (zakup stambenog i garažnog prostora u visini od 80% njegove plaće), a za ostala radna mjesta utvrđeni su različiti postotci u odnosu na plaću zaposlenog, u ovisnosti od radnog mjesta (ministar savjetnik, savjetnik konzul, I-III sekretar, ataše, konzularni radnik, vozač-domar). Diplomati imaju i dodatak na djecu i za supružnika šefa DKP-a. Ukupan iznos je ostvaren u iznosu od 466.184 KM. Pravo na dodatak za djecu ostvaruje se, za djecu starosne dobi od šest do 26 godina koja borave u zemlji gdje je roditelj raspoređen na posao. Dodatak za supružnika šefa DKP-a iznosi 20 posto od osnovice za obračun plaće.

Rastrošnost DKP-a

Nije se samo trošilo u diplomatskim predstavništvima. Mnogo novca je otišlo i na samo ministarstvo koje je u 2014. potrošilo ukupno 56.097.885 KM. Kada su u pitanju putni troškovi potrošeno je 1.288.435 KM, od čega su troškovi putovanja u zemlji realizirani u iznosu od 28.637 KM, a troškovi putovanja u inostranstvu od 1.259.798 KM. Od ukupnog iznosa putnih troškova na sjedište se odnosi iznos 865.710 KM, a na DKP mrežu 422.724 KM.
Revizori, između ostalog, navode kako je i u 2014. vršeno plaćanje troškova smještaja i dnevnica vozaču zamjenice ministra Ane Trišić Babić za dane vikenda, o čemu su i ranije razgovarali. Revizori skreću pozornost i na značajne izdatke u okviru putnih troškova u inozemstvu i na činjenicu da je na troškove prijevoza javnim sredstvima potrošeno 421.211 KM, troškove smještaja 226.183 KM i troškove dnevnica 162.599 KM.

Vozač-zaštitar

“Evidentirani su troškovi putovanja za vozača koji su uobičajeni prilikom pratnje štićenog lica (npr. pratnja za vrijeme godišnjeg odmora, hotel veće kategorije u odnosu na odluku), iako je istovremeno osigurana pratnja iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Prema sistematizaciji radnih mjesta, naziv radnog mjesta u kabinetu je vozač-osiguranje, zbog čega u Ministarstvu smatraju da je opravdana isplata troškova na koje po važećoj odluci o troškovima službenog putovanja vozač ne bi imao pravo, navode revizori.

Navode i kako se troškovi noćenja u istom hotelu drastično razlikuju, u ovisnosti od vremena službenog putovanja pa su u nekim putnim nalozima evidentirani troškovi noćenja u iznosu od 300 USD, a u drugom putnom nalogu 590 USD (za noć) te više od 450 EUR.

Zanimljiv podatak među troškovima ministarstva je i taj da su stotine hiljada maraka potrošene na telefone, a više od 50 osoba imalo je pravo na službeni telefon. Među njima najprivilegiraniji su svakako ministar Lagumdžija koji je mogao potrošiti 2.000 maraka telefona mjesečno i njegova zamjenica Ana Trišić Babić, koja je imala limit od 1.000 maraka. Ministarstvo je imalo na raspolaganju 97 automobila, a onaj koji je vozio Lagumdžiju bio je u upotrebi i za vrijeme godišnjih odmora. Ministarstvo je također na reprezentaciju potrošilo više od pola miliona maraka.