Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

“Race for the cure”: Prikupljeno 85.000 KM za borbu protiv raka dojke

Race-for-the-cure-Sarajevo

Na centralnoj manifestaciji u Sarajevu predstavljeni su rezultati koji su postignuti tokom godine, a prikupljeno je 85 hiljada maraka

Oktobar je međunarodni mjesec posvećen prevenciji karcinoma dojke, u kome se različitim aktivnostima nastoji povećati svijest o učestalosti i težini ovog oboljenja. Tim povodom i u BiH je održan “Race for the cure”, trka za ozdravljenje kao najveći sportski događaj za zdravlje žena, a kojom se pomaže organizacijama i bolnicama u borbi protiv kancera.

Na centralnoj manifestaciji u Sarajevu predstavljeni su rezultati koji su postignuti tokom godine, a prikupljeno je 85 hiljada maraka.

Azra Babajić (67) uspješno se oporavila od teške bolesti karcinoma. Kaže, pozitivan stav i optimistična uvjerenja pomogli su joj da nadvlada oboljenje nakon operacije, i psihički i fizički.

“Mamografija je otkrila šta je otkrila, vidjela sam i ja da nije lijepo. Bez razmišljanja, bez ičega što je to došlo meni, odkud to meni, kako to meni? Nisam uopšte postavljala ta pitanja, samo sam gledala da se tog što prije riješim. Uradila sam šest kemoterapija. Normalno sam šetala ćelava. Ništa nije strašno”, kaže Babajić.

Karcinom dojke je najrasprostranjeniji zloćudni tumor u svijetu, ističe doktorica Dženita Kurtćehajić. Naglašava, ova bolest je u potpunosti izlječiva ako se otkrije na vrijeme.

“U BiH otprilike 1400 žena su novotkriveni karcinomi. Važno je da pratimo određene stvari. Ako napipaju neki čvorić, ako primjete neki iscjedak iz dojke, ako se na nekom mjestu dojke pronađe kao narandžina koža. To su da kažem, važne stvari da bi se javile odmah ljekaru i moram da naglasim da karcinom dojke ne boli”, rekla je Kurtćehajić.

Na digitalnoj platformi za ovogodišnju Trku/šetnju za ozdravljenje “Race for the Cure” registrovano je pet i po hiljada građana, koji su se okupili u 200 timova. Prikupljeno je 85 hiljada maraka. Novcem prikupljenim od registracija biće organizovani besplatni mamografski pregledi u ruralnim dijelovima BiH. Podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke na centralnoj manifestaciji u Sarajevu dali su i predstavnici domaćih vlasti, ali i strani ambasadori u našoj zemlji.

“Dio sistematskog pregleda već je propisan kao obavezan za škole i mi toplo preporučujemo da se taj dio zaista i poštuje”, izjavila je ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja KS Naida Hota-Muminović.

Oni koji su preboljeli bolest ističu bitnost volje u svemu. Dakle, pasti u ringu svi možemo, ali je poenta da ustanemo.