Računali na ruske milione: Šarović novac ne želi dati u ruke Dodikovoj vlasti

BiH

sarovic

Iz SNSD-a su osuli niz kritika na račun državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, nakon što je poručio kako neće dozvoliti da vlasti u RS potroše oko 70 miliona KM, koliko ovom bh. entitetu treba da pripadne od duga koje će Rusija uplatiti Bosni i Hercegovini, na osnovu klirinškog duga.

Ministar Šarović izjavio je da će “srpski predstavnici u Sarajevu odrediti za šta će biti namijenjeno 70 miliona KM ruskog duga, kao i 200 miliona KM dobiti od Centralne banke”.

Punih osam godina trajali su pregovori o vraćanju klirinškog duga Rusije prema BiH. Riječ je o prijeratnom dugu za urađene poslove jugoslovenskih preduzeća u SSSR-u.

Tadašnji premijer države Nikola Špirić je 2008. godine razgovarao sa Rusima oko ovog klirinškog duga, pa je rečeno da se sa tim dugom prebiju dugovi BiH za u ratu potrošeni gas. Iz RS su to tada odbili. Zatim se nudilo vraćanje duga putem robne naknade u vidu opreme za željeznice i mehanizaciju za održavanje i opravku pruga. Bilo je riječi o mašinama vrijednim oko 26 miliona dolara. Kao druga opcija ponuđeni su višenamjenski ruski helikopteri. Radi se o prijeko potrebnim helikoprterima K-32 koji su mogli poslužiti i za gašenje vatre jer mogu ponijeti pet tona vode u jednom letu.

Konačno, na ovim pregovorima ruska ponuda prijatno je iznenadila bosanske pregovarače. Ruska Federacija želi izmiriti dug u novcu. Radi se o 215 miliona maraka koje će se podijeliti u omjeru, 33 posto za RS – 72 miliona KM, a 67 posto ili 143 miliona maraka Federaciji.

Vlasti u RS ovu vijest dočekali su sa odobravanjem. Ruski milioni barem bi malo ublažili tešku ekonomsku situaciju u RS, a dolaze u pravo vrijeme, nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora. No, vlast u Republici Srpskoj naljutila se nakon što je državni ministar Šarović rekao da im neće dozvoliti da upravljaju ovim novcem. Vlada RS danas je izdala i saopćenje, u kojem Šarovića optužuju za izdaju Republike Srpske.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) trenutno provodi više istraga u vezi sa propadanjem dvije banke u RS, pljačkom državne imovine, kao i niz drugih nezakonitih radnji najviših funkcionera u RS, a predmet provjera je i sam predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Šarović se pribojava da bi i milioni iz Rusije kao i Centralne banke BiH mogli završiti u privatnim džepovima vladajuće koalicije u RS.