Uhapšena supruga ratnog zločinca zbog odavanja identiteta svjedoka

BiH

sipa

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su pretresli stambeni objekat koji koristi osoba inicijala B.Š. (1976) na području Sarajeva.

Navedene aktivnosti realizirane su s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnog djela “otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka“ u postupku koji je vođen pred Sudom BiH u predmetu protiv D.Š. Aktivnosti su provedene po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Osoba inicijala B.Š. bit će saslušana u službenim prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičene, a Sudu BiH i Tužilaštvu BiH u zakonskom roku bit će dostavljeni odgovarajući izvještaji o preduzetim aktivnostima i privremeno oduzeti predmeti, kao i izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu, saopćila je SIPA.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Odjela III Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, policijski djelatnici SIPA, na području Sarajeva, izvršili su pretres stana i prostorija koje koristi osumnjičena Branka Šekarić (1976.).

Osumnjičena je pod istragom Tužiteljstva BiH, zbog sumnje da je kao supruga Šekarić Dragana zv. „Pive“, optuženog i osuđenog za ratne zločine na području Višegrada, putem društvenih mreža, objavila identitet zaštićene svjedokinje u predemetu ratnog zločina, čime je prouzročila opasnost za život i sigurnost svjedokinje i počinila kazneno djelo-otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz članka 240 KZ BiH.

Od osumnjičene će biti izuzet računar, kao i svi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa ovim kaznenim djelom.

Šekarić Dragan osuđen je pravomoćno na kaznu od 17 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Višegrada, a također, u drugom predmetu u tijeku mu je suđenje za sudjelovanje u otmici i ubojstvu putnika iz voza u stanici Štrpci, u veljači 1993. godine.

Tužiteljstvo BiH i policijske i sigurnosne agencije odlučne su da se suprotstave bilo kavim oblicima ometanja rada pravosuđa, otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka i ugrožavanja sigurnosti svjedoka i žrtava u predmetima ratnih zločina.