Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rad Valentina Inzka uskoro na dnevnom redu NSRS

dodik milorad nova

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je danas u Banjaluci da će biti nastavljena pravna i politička borba za poštivanje prava RS koja su zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je naglasio da se međunarodno pravo mora poštovati, ali da su, uprkos tome, Dejtonski sporazum masovno kršili visoki predstavnici u BiH.

“Dejtonski sporazum je masovno kršen od strane visokog predstavnika, koji je bio dužan da ga očuva, kao međunarodni ugovor, a ne da ga krši. Od strane visokog predstavnika nastavljaju da se govore neistine o pravu i njegovim ovlaštenjima. On je uspostavljen aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, u kome se govori o civilnom provođenju sporazuma, što znači da je nadležan samo za taj sporazum Aneks 10, a ne za cijeli Dejtonski sporazum”, izjavio je Dodik.

On je podsjetio da je sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko, ohrabren ranijim kršenjima Dejtonskog sporazuma bez ikakvih sankcija, ponovo prije nekoliko dana napisao pismo Savjetu bezbjednostu UN u kome “nepravno i politički kontraproduktivno zaključuje da Srpska krši Dejton samo zato što je donijela odluku o raspisivanju referenduma”.

Dodik je rekao i kako će Republika Srpska u svom parlamentu razmotriti izvještaj o djelovanju Inzka.

Naglasio je kako su u kontinuitetu prisutni pritisci na njega i Republiku Srpsku.

“To dolazi od različitih predstavnika vlada i zemalja EU, a mogli smo i da čujemo da će neko i snositi određene sankcije, ali svi koji obavljamo javne funkcije nemamo pravo da se povinujemo strahu koji oni raspiruju. Očigledno da se pokušava održati BiH na strahu od nasilja međunarodne zajednice”, dodao je Dodik.

On je danas prisustvovao otvaranju Međunarodnog savjetovanja pravnika “Oktobarski pravnički dani”, koje je otvorio Rajko Kuzmanović, predsjednik Udruženja pravnika RS.