Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kosovo međunarodno priznato u sistemu prenosa električne energije

pristina_1

Kosovo je danas potpisalo sporazum o priključenju sistemu prenosa električne enrgije. Sporazum je potpisan između KOSTT-a, kao operatora sistema prenosa (OST) Kosova, i ENTSO-a, evropske organizacije koju predstavlja 30 OST Regionalne grupe kontinentalne Evrope.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri visoko je ocenila postizanje tog sporazuma, naglasivši da je njime steklo međunarodno priznanje u prenosu električne energije.

“Ovim sporazumom Kosovo je postiglo međunarodni subjektivitet u oblasti prenosa energije i KOSTT će ubuduće biti partner i posebna regulatorna zona prenosnog sistema energije u regiji. Ovo veliko dostignuće u oblasti energetike je rezultat dijaloga u Briselu, odnosno sporazuma o energetici postignutog 8. septembra 2013. godine i sporazuma od 25. augusta 2015. godine, kojim su ukinute barijere Srbije, koja je bila blokirala Kosovo po tom pitanju,” naglasila je Tahiri, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Ona je dodala da ovaj Sporazumom uspostavlja električnu granicu između Kosova i Srbije i okončava mešanje Srbije u prenosni sistem na Kosovu.