Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Rade Vlasenko oslobođen optužbi za zločin u Prijedoru

prijedor12

Optuženi Vlasenko se tereti da je iz logora “Trnopolje” u ljeto 1992. godine odveo na prinudni rad sa još jednom osobom trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je ubijen Adem Filović

Rade Vlasenko pravosnažno je oslobođen optužbe da je u ljeto 1992. iz logora “Trnopolje” izveo na prinudni rad trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je ubijen Adem Filović.

– Nije van razumne sumnje dokazano da je Adem Filović lišen života od optuženog na način opisan u optužnici – kazao je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH, javlja BIRN BiH.

Do obnovljenog suđenja je došlo nakon što je Apelaciono vijeće potvrdilo dio prvostepene presude kojom su Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin oslobođeni krivice za zločine počinjene u Prijedoru, dok je u vezi s odbijajućim dijelom iste odluke koji se odnosi na Vlasenka naloženo novo suđenje.

Optuženi Vlasenko se tereti da je iz logora “Trnopolje” u ljeto 1992. godine odveo na prinudni rad sa još jednom osobom trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je ubijen Adem Filović.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.