Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radenko Zarić: Nisam želio učestvovati u strijeljanju Srebreničana

BiH

srebrenica

Na suđenju za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, svjedok državnog tužilaštva potvrdio je da je pobjegao iz sela Roćevići (općina Zvornik) jer nije želio učestvovati u strijeljanju.

Radenko Zarić, bivši pripadnik Vojne policije Bratunačke brigade, kazao je da je u Roćević stigao kao pratnja zarobljenicima. Kako je rekao, odlučio je da bježi iz Roćevića zbog svog lošeg zdravstvenog stanja, ali i zbog onoga što je vidio i čuo.

– Čuo sam priče o Orahovici i nisam želio učestvovati u strijeljanju – istakao je svjedok, te dodao da je dok je bio u prodavnici, čuo pucnjavu i da je, kada se vratio, vidio par lokvi krvi u dvorištu škole u Roćeviću.

– Iako nisam vidio leševe, bilo mi je jasno o čemu se radi – dodao je.

Svjedok je naveo da je iz Bratunca krenulo deset do 15 autobusa, u kojima su bili pretežno civili. U svakom autobusu je, kako je kazao, morao biti po jedan pripadnik Vojne policije, te je čuo da se ti ljudi vode na razmjenu, da su se neki uputili ka Vlasenici, a on je bio u grupi koja je krenula prema Zvorniku.

– Zaustavili smo se kod Zvorničke komande u Karakaju. Ja sam pokušao da izađem tu i da se vratim kući u Bratunac, ali nisu mi dali. Dali su nam neki auto i krenuli smo prema Kozluku. Od komande smo došli do škole u Ročeviću u poslijepodnevnim satima – prisjetio se svjedok.

Zarić je posvjedočio da su tu nisu zatekli nikog od starješina, samo pet ili šest vojnika, koji su uputili zarobljenike iz autobusa u sportsku dvoranu škole. Po njegovoj procjeni, oko 150 do 200 zarobljenika je provedeno do dvorane.

On je dodao da je poslije došao jedan od starješina, koji je razgovarao s vojnicima, i otišao. Kasnije su došli i policajci, koji su, kako je naveo, pitali koliko mjesta ima u dvorani.

Kazao je da im je rekao da je sve puno, ali da im treba hrana i voda, na što su oni odgovorili da će to poslati. Zarić je rekao da je u noćnim satima pobjegao iz Roćevića.

On je svjedočio na suđenju Srećku Aćimoviću, nekadašnjem komandantu Drugog bataljona Zvorničke brigade, kojemu je na teret stavljeno da je u julu 1995. godine postupio po komandi Zvorničke brigade i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) da se Srebreničani iz škole u Ročeviću odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali Drine u Kozluk, gdje su ubijeni.

U optužnici se navodi da je Aćimović u periodu od 14. do 16. jula 1995. svjesno pružio pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio da zatvore i ubiju vojno sposobne muškarce bošnjačke nacionalnosti iz srebreničke enklave.

Suđenje se nastavlja 13. aprila, javio je BIRN.