BiH

Kako zagrijati zgradu institucija?

Radijatori hladni, a birokratija spora: Vlast tek napravila odluku o nabavci lož ulja

15/03/2022
Foto: PIXSELL/Fokus

Iz rezervi uzimaju 1,5 miliona KM. Odluku spremili nakon sedam dana. Vijeće ministara tek zasjeda 18.3, a već sutra je sjednica Doma naroda u hladnim prostorijama

Sedam dana nakon što je u objektima Parlamentarne skupštine BiH i državnih institucija u Sarajevu isključeno grijanje, Služba za zajedničke poslove BiH sačinila novu odluku o nabavci lož ulja, saznaje Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ

Služba za zajedničke poslove u ovoj odluci uzima iz tekuće rezerve dodatnih milion i po KM kako bi osigurali dostatna sredstva za nabavku lož ulja. Podsjetimo, odabrani ponuđač je u provedenom postupku javne nabavke za nabavku goriva zbog rasta cijena energenata odustao od isporuke lož ulja koje se koristi za zagrijavanje zgrade.

No, da bi pokrenuli nabavku, ovu odluku mora usvojiti Vijeće ministara i potpisati je predsjedavajući Zoran Tegeltija. Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za 18. mart, dakle za tri dana, a već sutra se, vjerovatno u hladnim prostorijama, održava vanredna sjednica Doma naroda radi usvajanja izmjena Zakona o akcizama.

U navedenoj odluci su istaknuli da su pilikom sačinjavanja budžetskog zahtjeva za 2022. godinu sredstva za energiju i komunalne usluge planirana na bazi relanih pokazatelja i tržišnih cijena u tom periodu, bez predviđenih značajnijih povećanja, u ukupnom iznosu od 2.905.000 KM.

– Usljed enormnog rasta cijena energenata suočavamo se sa činjenicom da čak ni iznos planiran budžetom za 2022. godinu neće biti dovoljan za pokriće ovih troškova koji obezbjeđuju elementarne uslove za rad institucija Bosne i Hercegovine. Napominjemo da je u 2022. godini već došlo do poskupljenja svih energenata (električna energija, lož ulje, usluga grijanja preko J.P. Toplane, plina) a očekuje se i poskupljenje vode. i komunalnih usluga. Realizacija budžeta na poziciji izdataka za energiju i komunalne usluge u 2021. godini je iznosila 2.918.688,13 KM, a za 2020. godinu odobreni budžet iznosi od 2.493.000,00 KM. Sve to dovodi Službu u položaj da u narednom periodu grejne sezone neće biti u mogućnosti izvršiti obaveze po pitanju izmirenja po prispjelim računima za režijske troškove – stoji u obrazloženju odluke.

Dodatno su naveli da se zbog svega navedenog Služba, zbog zimske sezone i zagrijavanja radnih prostorija kao i obaveze po pitanju plaćanja ostalih režijskih troškova (troškovi centralnog grijanja, električne energije i plina su veći) u objektima institucija BiH koji su u nadležnosti Službe, može naći u situaciji da za ovu namjenu neće imati dovoljno raspoloživih sredstava jer su povećani rashodi u odnosu na 2019. 2020. i 2021 godinu.

– U 2021. godini za grijanje objekta Parlamentarne skupštine i Zgrade Prijateljsztva između Grčke i BiH utrošeno je 410.000 litara lož ulja, koje je plaćano prosječno 1,8 KM po litru, pa zaključujemo da je ukupno izdvojeno oko 780.000 KM za nabavku ovog energenta. Za 2022.godinu, zbog nižih temepratura planirana je nešto veća potrošnja pomenutog energenta, pa smo planirali 440.000 litara, a trenutna cijena je znatno veća od prošlogodišnje i iznosi 2,7 KM po litru. Planirana sredstva koja su potrebna za nabavku lož ulja u 2022.godini jesu oko 1.200.000 KM – istaknuli su.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.