Radionice u Domu na Bjelavama: Pokažimo da mislimo na ovu djecu (FOTO)

djeca bjelave (8)

Tokom protekle školske godine u Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama u Sarajevu organizovan je niz kreativnih i edukativnih radionica, u cilju druženja sa ovom djecom, ali i pokazivanja da ta djeca nisu sama, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat rada sa djecom bez roditeljskog staranja realizovala je Islamska zajednica u BiH u saradnji sa Upravom za vjerske poslove pri Ambasadi Republike Turske u BiH (Diyanet).

Danas održanom svečanošću ozvaničen je kraj projekta za ovu školsku godinu te je prikazano šta je urađeno u proteklom periodu.

Sabrija Mehmedović, koordinatorica projekta rada sa djecom u Domu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, kazala je da je projekat pokrenula Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

“Proteklu školsku godinu smo svaki vikend po dva sata provodili sa djecom bez roditeljskog staranja u Domu Bjelave. Program je osmišljen na način da sa djecom imamo kreativni rad, da se družimo, pričamo priče. Najveći zadatak je bio da im pokažemo da mislimo na njih”, istakla je Mehmedović.

Vodila ih je, kako je kazala, ljubav koja je pokretač u ovom poslu.

“Mi smo se družili sa njima, provodili vrijeme, dane vikenda, a zauzvrat smo od njih dobili neograničenu ljubav, podršku i sve ono što smo radili ima smisla. Nadamo se da ćemo ovo nastaviti i u narednoj školskoj godini”, naglasila je Mehmedović.

Projekat je realiziran uz pomoć studentica i svršenica fakulteta, koje su učestvovale kao volonterke.

“Rijaset je ovo osmislio kao jedan vid brige za ovu skupinu. Islamska zajednica u BiH ima različite projekte, ne samo one koji su vezani za vjerske programe”, poručila je Mehmedović.

Programu je prisustvovao i Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Sarajevu, koji je podsjetio da su Rijaset Islamske zajednice u BiH i predstavništvo za vjerske poslove Republike Turske tokom cijele školske godine u Domu organizovali obrazovni program koji je imao za cilj da ova djeca postanu što bolji ljudi i imaju svjetliju budućnost.

“Organizovali smo i neke radionice. Zahvaljujem se Islamsskoj zajednici sa kojom je ovo zajedno organizovao naš ured. Nadam se da je ovo bilo od velike pomoći za ovu djecu”, istakao je Atli.

I u narednom periodu planiraju nastaviti sa sličnim programima.

“Mi ćemo nastaviti sarađivati sa Islamskom zajednicom, posebno na polju obrazovanja. Svakako, ovakvi i slični programi su za nas jako važni. Nadam se da ćemo i sljedeće godine sa IZ u BiH nastaviti ovaj program u Domu, ali i mnoge druge”, dodao je Atli.

Habiba Koc, studentica treće godine na Filozofskom fakultetu, Odsjek za turski jezik i književnost, jedna je od volonterki koje su proteklu školsku godinu radile sa djecom.

“Moj dio se odnosio na kreativne radionice tokom kojih smo zajedno sa djecom bojili i crtali, zavisno od njihovog uzrasta, jer smo imali djecu od perdškolskog pa do srednjeg obrazovanja”, pojasnila je Koc.

U Domu su bile svaki vikend i održale su oko 40 radionica.

“I ranije sam dosta volontirala, ali prvi put je da Rijaset pokrene nešto ovakvo u Domu na Bjelavama. Mene su izabrali kao odgovornu osobu za kreativni dio”, istakla je Koc.

Prema njenim riječima, svaki rad sa ovom djecom predstavlja radost, jer sve što su radili bilo je sa ciljem da se djeca iz Doma osjećaju bolje.

“Zadovoljni smo. Prošle sedmice smo imali posljednju radionicu i svi smo plakali. Jako smo tužni. Nadamo se da ćemo sljedeće godine dobiti podršku turske ambasade kako bismo nastavili ovaj projekat. Sa djecom smo razmijenili kontakte i čut ćemo se sa njima”, dodala je Koc.